В ГПУ припустили: зброю із зони АТО

В ГПУ припустили: зброю із зони АТО "Дніпро-1" хотів перекинути у Київ

Укрінформ
У Генеральній прокуратурі України вважають, що значна частина зброї, яку в середу працівники ГПУ, СБУ і Нацполіції вилучили у місці дислокації полку МВС "Дніпро-1" у Дніпропетровській області, була призначена для переправлення до Києва.

Про це заявив у середу на брифінгу начальник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Володимир Гуцуляк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У вказаному місці всупереч відповідним документам, які чітко визначають і регламентують порядок зберігання бойових припасів і стрілецької зброї, а також інших засобів ураження, зберігалася в непристосованих приміщеннях зброя. Були обгрунтовані підозри вважати, що її значна частина могла бути призначена для переміщення територією України на Київ, а там були ризики  потрапляння цієї зброї кримінальним елементам", - сказав Гуцуляк.

Він зауважив, що на тлі величезного зростання злочинності на вулицях наших міст "дуже результативно, що у тісній співпраці правоохоронні органи змогли ліквідувати таку загрозу і вилучити таку велику кількість зброї".

Гуцуляк повідомив, що на місці дислокації полку МВС "Дніпро-1" було, зокрема, вилучено, велику кількість гранатометів, мін, тротилу, тисячі патронів та інші види озброєння, які зараз вивчаються і описуються.

За його словами, всі заходи з вилучення зброї проводяться в межах порушеного кримінального провадження. Спецоперація ще триває. Після її завершення винні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

"Нашою метою є віднайдення всієї зброї, що перебуває незаконно в цьому місці дислокації. А вже потім буде встановлено коло осіб, причетних до її зберігання і можливого розповсюдження, в тому числі й збуту. Винні особи будуть, звісно, притягнуті до кримінальної відповідальності", - наголосив Гуцуляк.

Відповідаючи на запитання стосовно заяви полку "Дніпро -1", що ці обшуки правоохоронців є провокацією, оскільки зброя начебто офіційно знаходилась на їх складі і була облікована, Гуцуляк заявив, що належних документів у полку не було, і зброя зберігалась у "Дніпра - 1" з порушенням нормативно-правових актів.

"Я не хочу давати оцінку їх (полку МВС "Дніпро-1" - ред.) словам. Але я скажу, що зброя - це не картопля. Є відповідний перелік нормативних документів, відповідно до яких вона має зберігатися: у спеціально пристосованих місцях, із забезпеченою охороною і відповідним обліком її переміщення та вилучення, а також із обліком осіб, які мають доступ до неї. Цього всього в даному випадку не було", - підкреслив Гуцуляк.

Все це, за його словами, "несе ризики незаконного і неконтрольованого поширення зброї територією держави".

На думку Гуцуляка, заяви полку про провокацію з боку правоохоронних органів "є передчасними, необгрунтованими і некоректними".

Як повідомляв Укрінформ, Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ спільно з СБУ, Національної поліцією України у м. Києві та Держприкордонслужбою у середу, 6 липня, розпочали спецоперацію з вилучення незаконно утримуваної зброї та боєприпасів, які викрадені та вивезені із зони проведення АТО.

Розшукові заходи проводились за місцем дислокації полку патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1" ГУ НП у Дніпропетровській області.

Там було виявлено рекордну кількість незаконно утримуваної зброї, боєприпасів та вибухових речовин, які, за даними ГПУ, були викрадені і вивезені з зони АТО як уже списане військове майно, що використовувалось під час зіткнень з бойовиками терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Спецоперація триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-