Сьогодні референдум щодо НАТО був би «виграний» - соціологи

Сьогодні референдум щодо НАТО був би «виграний» - соціологи

Укрінформ
За даними Фонду "Демократичні ініціативи", якби референдум щодо вступу до НАТО відбувся сьогодні, він міг би бути виграний.

Таку думку директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна висловила під час презентації в Укрінформі дослідження Фонду, проведеного спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у травні 2016 року.

 "Дуже важко було претендувати на членство в НАТО навіть за "помаранчевої" влади - у нас було 18% підтримки НАТО. І у 2012 році навіть у Західному регіоні думки ділилися приблизно порівну за членство і проти членства в НАТО. Не кажучи вже про такі регіони, як Східний чи Донбас, де підтримка НАТО взагалі була приблизно 1%", - сказала Бекешкіна.

Вона уточнила, що це питання не ділило тоді Україну, тому що Україна була майже одностайна: НАТО нам не треба. І, як не парадоксально, набагато більше, ніж на НАТО, тоді сподівалися на військовий союз з Росією та країнами СНД.

"Зараз ситуація радикально змінилася. І тема НАТО взагалі пройшла в центр державної уваги, громадської уваги, тому що стало очевидним, що з таким сусідою, як Росія, яка нікуди не дінеться, проблема безпеки стає на повен зріст - і зараз, і в найближчій перспективі. І ми бачимо, що цей референдум (про членство в НАТО) міг би бути виграний", - підкреслила Бекешкіна.

У свою чергу політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна підкреслила: "Якби референдум щодо НАТО проводився у 2015 і 2016 роках, то був би впевнено виграний".

На підтвердження вона навела дані опитування.

"У травні 2016 року цифра не вища за 2015-ий - 58% взяли би участь у референдумі, і з них 77% проголосували би за членство України в НАТО. На сьогодні ця перемога  була б здобута фактично в усіх макрорегіонах, і тільки на звільненій території Донбасу зараз вирівнялася частка тих, хто проголосував би проти і за членство в НАТО. Але на цій території думка щодо ставлення до ідеї Євроатлантичної інтеграції найбільш жива і динамічна, тому що ще півроку тому, якби референдум відбувався, то він і на Донбасі був би виграний", - зазначила Золкіна. 

У Східному макрорегіоні, додала вона, частка прихильників НАТО за останні півроку - від листопада 2015-го до травня 2016-го - істотно збільшилася. Якщо у листопаді на референдумі за НАТО проголосувало б 57%, а проти - 41%, то у травні 2016-го прихильників був би 71%, а проти - 24%. Тобто розрив на користь прихильників Євроінтеграції збільшився.

Як уточнила Бекешкіна, якщо раніше на референдум збиралися йти і прихильники НАТО, і противники, то на сьогодні прихильники НАТО готові йти на референдум (зокрема, в Західному регіоні їх 98%), а в тих регіонах, де не підтримують НАТО, ті, хто не підтримує, не хочуть іти на референдум. Отож 77% об'єктивно відображають відсоток тих, хто прийде на референдум.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-