1 липня: найголовніше вночі

1 липня: найголовніше вночі

Укрінформ
НАТО підводить війська ближче до кордонів Росії. В Україні – крах кар’єри прокурора

22:16 Канада направить до Європи військовий батальйон

Канада вирішила перекинути до Європи тисячу військовослужбовців для посилення присутності НАТО у регіоні.

«Разом із США, Великобританією та Німеччиною, Канада створить бойову групу, яка на ротаційній основі посилить присутність НАТО у Східній та Центральній Європі», - повідомили кореспонденту Укрінформу в Міноборони Канади.

Нагадаємо: раніше США, Німеччина та Великобританія оголосили про направлення до Східної Європи та Прибалтики по тисячі військовослужбовців, що посилять кордон між НАТО та Росією.

Укрінформ: Ймовірність того, що Росія наважиться на збройний напад на країни Балтії і раніше була близькою до нуля, а тепер, після появи там військовослужбовців провідних країн НАТО, взагалі виключається. У більш широкому, геополітичному, значенні поява конкретних військових підрозділів НАТО біля самого кордону з Росією означає, що поле маневру для Москви, і так не дуже широке, суттєво звужується. Принаймні, про залякування Заходу можливістю військового «бліцкригу» проти фактично беззахисних перед російською армією Естонії, Латвії, Литви Росії доведеться забути.

22:39 У Держдепі підтвердили візит Керрі до Києва та Тбілісі

Держсекретар США Джон Керрі наступного тижня відвідає Тбілісі та Київ.

Про це повідомив у четвер речник Держдепартаменту США Джон Кірбі, передає "Радіо Свобода".

«7 липня Керрі відвідає Київ. Тут він зустрінеться з українським президентом та прем’єром для обговорення реформ та ситуації на Донбасі», - розповів Кірбі.

Укрінформ:Держсекретар США матиме зустрічі в Києві перед самітом НАТО у Варшаві, що відбудеться 8-9 липня. Можливо, серед рішень саміту будуть і такі, що безпосередньо стосуватимуться протистояння України з Росією на Донбасі, і для їх остаточного узгодження потрібна зустріч Керрі з українським керівництвом. Намагання Росії зовсім виключити інтереси Києва, коли йдеться про її відносини із Заходом, зазнають краху. Хоч якою нікчемною в світовій політиці видається Україна Кремлю, доведеться йому змиритися з тим, що і від неї щось залежить. Це – та реальність, яка справжньому російському імперіалісту-шовіністу і в страшному сні не могла приснитися.

01:43 Оприлюднено текст повідомлення про підозру скандальному прокурору Кулику

НАБУ та САП звинувачують військового прокурора сил Антитерористичної операції Костянтина Кулика у тому, що його видатки перевищують його доходи і у тому, що він приховує нові коштовні придбання.

Укрінформ: Підозра (9 сторінок щільного тексту), як і належить у такому документі, детально описує майно підозрюваного, котре очевидно не відповідає його офіційним доходам. Не сказати, що цей опис дуже цікавий (там немає справжніх сенсацій на кшталт вілли в Ніцці), але, принаймні, дуже корисний для читання пересічним українцем. Кар’єра прокурора Кулика закінчилася. Це як мінімум. Чи буде він покараний судом – є сумніви, оскільки, за великим рахунком, не було ще в новітній Україні, щоб такий високопоставлений прокурор сів за грати. Будемо «тримати кулаки» за тих, хто намагається створити подібний прецедент.

04:19 Естонія передала Україні свого громадянина, який воював за «ЛНР»

30 червня правоохоронні органи Естонської Республіки передали правоохоронним органам України громадянина Естонії Володимира Полякова для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у діяльності терористичної організації, так званої «Луганської народної республіки».

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook.

"Вказаний громадянин з досвідом військової служби в естонській армії і у Французькому легіоні двічі впродовж 2014-2015 років приїжджав на окуповану територію Луганської області, де брав активну участь у діяльності бойових підрозділів "ЛНР" і отримав поранення", - написав Луценко.

За його словами, під час спроби в третій раз в'їхати в «ЛНР» через територію Росії на початку 2015 року чоловік був затриманий правоохоронцями Естонії.

Пізніше Генеральна прокуратура України звернулася до Генеральної прокуратури Естонії із запитом про видачу Полякова.

«Цей запит був задоволений, однак рішення про видачу оскаржувалося підозрюваним і його захисниками у всі можливі інстанції, включаючи Верховний суд Естонії. 17 червня після розгляду справи вищим судом цієї держави рішення про екстрадицію набрало законної сили і Полякова було передано в Україну», - розповів генеральний прокурор України.

Укрінформ:Ситуація, коли одна держава видає свого громадянина для кримінального покарання в іншу, в принципі дуже рідкісна і завжди має якесь особливе пояснення. У даному випадку, крім безумовної солідарності Естонії з Україною, коли йдеться про війну на Донбасі, можливо, мало значення та обставина, що цього Полякова естонці, попри формальне громадянство, зовсім не вважають своїм. Для них він – з тих росіян, котрі, маючи естонський паспорт, вороже ставляться до незалежності Естонії і хотіли б бачити там «русский мир», тому й пішов воювати за цей «мир» в український Донбас.Таких своїх «громадян» держава Естонія захищати не збирається. Тим більше, що законні формальності вона повністю дотримала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-