Німецький експерт: проблема України в тому, що вона втратила 25 років

Німецький експерт: проблема України в тому, що вона втратила 25 років

Укрінформ
В Україні добровільне об’єднання громад може стати безкінечною історією, якщо цей процес не буде обмежено у часі.

Про це в Івано-Франківську на прес-конференції щодо децентралізації в Україні повідомив колишній прем’єр-міністр федеральної землі Саксонія, експерт з питань децентралізації, професор з Німеччини Георг Мільбрадт, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи потрібно ввести обмеження у часі для процесу добровільного об’єднання громад.

«Так, бо в іншому випадку процес об’єднання стане безкінечною історією. Я не хочу давати порад, чи вказувати щодо придатного періоду часу для добровільного об’єднання громад, але я не думаю, що ви маєте на це 4-5 років», - повідомив Мільбрадт.

За його словами, у Німеччині процес об’єднання громад розпочався з моменту об’єднання Східної та Західної Німеччини. Тоді, за словами професор, влада країни відразу попередила громади, що для добровільного об’єднання вони мають 4 роки, після чого процес стане примусовим. Міські та сільські голови почали шукати собі партнерів, а «влада цю проблему підсолоджувала». Більші громади отримували більше грошей, а на подарунки могли очікувати  громади лише за добровільне об’єднання. Для цього вони шукали компроміс, а влада турбувалась, аби люди не залишились без роботи.

«Проблема України полягає в тому, що вона 25 років втратила. Бо усі ті міркування (про децентралізацію, - авт.) були тут ще раніше. Україні не бракує хороших думок, хороших планів. Немає лише їх реалізації. Тепер не потрібно вести про це дискусії, потрібно зайнятись реалізацією ідей», - переконаний Мільбрадт.

Він зауважив, що об’єднання громад – це лише перший етап децентралізації і «після того, як будуть впорядковані громади, те ж потрібно буде зробити і з районами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-