В Україні жителі окупованих територій зможуть одружуватись за день

В Україні жителі окупованих територій зможуть одружуватись за день

Укрінформ
Міністерство юстиції розробляє механізм спрощеної реєстрації шлюбу особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, за яким його невідкладно реєструватимуть у РАГСі за поданою ними заявою.

Про це на брифінгу в четвер заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зараз відпрацьовуємо механізм спрощеної реєстрації шлюбу особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях. У Сімейному кодексі є певні строки - 30 днів з моменту подачі заяви на реєстрацію шлюбу. Ми маємо ідею, щоб для тих осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, забезпечити реєстрацію шлюбу невідкладно по їхній заяві, якщо вони подають таку заяву до будь-якого РАГСу по всій території України, без будь-яких бюрократичних процедур, передбачених чинним сімейним законодавством", - сказав Петренко.

За словами міністра, українські громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях, дуже активно користуються нещодавно запровадженою можливістю про отримання  за спрощеною процедурою українських документів про засвідчення факту народження дитини або смерть.

Він поінформував, що за три місяці дії відповідної процедури нею скористалося майже 6 тис. мешканців окупованих територій.

Петренко відзначив, що міжнародні організації, які здійснюють моніторинг щодо порушення прав людини на окупованих територіях, дали позитивний висновок щодо даного механзіму видачі відповідних юридичних документів.

"Ці документи, які видаються саме українськими компетентними органами, є єдиними легітимними документами, що визнаються у всьому світі. Жодні інші документи так званих ЛНР/ДНР чи окупаційних псевдоорганів влади в Криму, не визнаються світовою спільнотою", - наголосив урядовець.

Петренко нагадав, що людина, яка хоче отримати відповідний документ, подає заяву, форма якої є у всіх без винятку українських РАГСах, до будь-якого українського суду. Заяву про реєстрацію факту народження дитини можуть подати не тільки батько чи мати - це можуть зробити близькі родичі або навіть представник, який виїжджає з тимчасово окупованої території, з документами.  До неї додаються будь-які докази про факт народження або смерті - фотографії, письмові докази, покази свідків. Український суд, згідно із законом, повинен невідкладно розглянути таку справу, а на підставі цього рішення будь-який РАГС видає свідоцтво про народження або смерть українського зразка.

За словами Петренка,  торік заяви про реєстрацію факту смерті були звільнені від сплати будь-яких судових зборів, залишилася невелика категорія платежів по тих рішеннях, які стосуються факту народження.

"Мін'юст вважає, що дана категорія справ, які розглядаються судами, є соціально чутливою, і тому є всі підстави для того, щоб український парламент так само ввів пільгу для цих громадян і звільнив їх від сплати судового збору. Ми  проситимемо парламент максимально швидко розглянути цей законопроект", - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-