Гриневич: Для абітурієнтів з Криму виїхати зараз в Україну - вже подвиг

Гриневич: Для абітурієнтів з Криму виїхати зараз в Україну - вже подвиг

Укрінформ
Абітурієнти з окупованих та непідконтрольних Україні територій зможуть вступати за вступними іспитами з української мови та історії України тільки у визначений перелік вищих навчальних закладів, а вступ до решти університетів здійснюється на підставі результатів ЗНО.

Про це під час зустрічі з з ректорами ВНЗ України у вівторок заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є політики, урядовці і журналісти, які кажуть, що ви допускаєте несправедливість, запроваджуючи вступні іспити для абітурієнтів з окупованих та непідконтрольних територій. Якраз це я вважаю справедливістю, тому що ці діти вже два роки навчаються де-факто у російських школах і мають абсолютно нерівні можливості у підготовці до ЗНО. Так, це інші умови вступу - вони складають вступні іспити, але вони можуть вступати тільки у фіксований перелік універистетів", - сказала Гриневич.

Вона додала, що для абітурієнтів з Криму це 10 вищих навчальних закладів, які погодилися створити при університетах освітні центри "Крим-Україна". Ці університети отримають відповідні квотні місця для даної категорії вступників і будуть відповідальні за те, щоб дані абітурієнти мали змогу скласти іспити з української мови та історії України, які потім увійдуть до атестату про загальну середню освіту, а також мали, де проживати під час вступних іспитів. 

За словами Гриневич, наразі в Міносвіти не можуть спрогнозувати кількості потенційних вступників з Криму.

"Я скажу відверто, що вже ведеться кампанія в Російській Федерації, щоб не дати їм виїхати. І для них це подвиг - виїхати в Україну зараз", - наголосила вона.

Гриневич зазначила, що для вступників з непідконтрольних Україні територій Донбасу на базі евакуйованих вишів та університетів, які знаходяться на території Донецької і Луганської областей, також відкриваються аналогічні центри "Донбас-Україна".

Міністр також нагадала, що в інші вищі навчальні заклади України абітурієнти з Криму та окупованого Донбасу можуть вступати за загальноприйнятою в Україні системою прийому, тобто за результатами ЗНО.

"У нас є значна кількість дітей звідти, які складають ЗНО. Більше того, ми для них зробили дві додаткові сесії - була одна, потім, щоб не було накладок з "единым  государственным экзаменом" від Російської Федерації, ми зробили ще одну додаткову сесію ЗНО з 2 липня. Вони можуть приїхати, скласти ЗНО і мати можливість вступити у будь-який університет країни", - зазначила Гриневич.

Відповідаючи на запитання учасників наради, міністр зазначила, що Міносвіти наразі погоджує цьогорічні умови вступу в Міністерстві юстиції.

"Я думаю, що до кінця тижня у нас є перспективи погодити це питання", - спрогнозувала вона.

Гриневич також поінформувала, що з університетами будуть проведені додаткові наради з приводу організації освітніх пунктів "Донбас-Україна" і "Крим-Україна",  бо там "є ще нюанси".

"Зрозуміло, що змусити дітей з окупованих територій перескласти всю державну підсумкову атестацію по всіх предметах неможливо. Тому ми ввели такий термін, як "освітня декларація", де вони показують свою освіченість з таких предметів, як математика, фізика, тобто тих, які мають приблизно однакову з українською програму. А складають іспити тільки з українського компонента - української мови та історії України, а потім вже упродовж року навчання в університеті зможуть здобути повноцінний атестат, складаючи кожен предмет", - резюмувала урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-