Безпека є сферою відповідальності усіх учасників дорожнього руху – Урядовий контактний центр

Безпека є сферою відповідальності усіх учасників дорожнього руху – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Питання безпеки на дорогах України вже давно перейшло із площини дорожньої статистики у площину національної трагедії.Така ситуація не є прийнятною для країни, що прагне стати частиною Євросоюзу.

До речі, загрози, що несуть із собою аварії на транспорті, добре розуміють у світі. Тож Організація Об'єднаних Націй оголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху. Передові країни Європи, зокрема, поставили перед собою амбіційне завдання – знизити кількість жертв на автошляхах до нуля. Для цього втілюються у життя комплексні програми практичних заходів, в основі яких національні стратегії боротьби за безпеку на дорогах, організація міжгалузевих, міжвідомчих державних органів, які координують роботу з безпекою дорожнього руху. Мета цього Десятиліття – скоротити втрати людських життів від ДТП шляхом активізації дій на регіональному, національному та глобальному рівнях. Зокрема, глобальний план ООН на Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху рекомендує зосередити зусилля на таких п'яти складових: управлінні безпекою дорожнього руху; безпечності дороги і мобільності; безпечності транспортних засобів; безпечній поведінці користувачів доріг; наданні медичної допомоги постраждалим в ДТП (служба порятунку на дорогах).

У рамках Десятиліття дії з забезпечення безпеки дорожнього руху в усьому світі проводяться Тижні безпеки дорожнього руху, метою яких є привернення уваги суспільства до проблеми смертності та травматизму на дорогах, а найголовніше, пошук шляхів для вирішення цієї проблеми.

Цьогоріч в Україні16-20 травня проведено один, а 14-20 листопада планується другий Тиждень безпеки дорожнього руху. Відбуваються ці заходи на виконання Закону України «Про дорожній рух», ініціюються Міністерством охорони здоров'я України, підтримуються Кабінетом Міністрів України із залученням профільних міністерств та відомств, обласних та Київської міської адміністрацій, міжнародних та вітчизняних організацій.

ОсобливістюТижня безпеки дорожнього руху є те, що це не просто профілактичний захід, спрямований на попередження аварій на дорогах. Це швидше звіт держави перед громадськістю про виконану роботу. Водночас – це й платформа для діалогу влади, бізнесу та представників громадянського суспільства. Отже недаремно цьогорічним гаслом Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху є заклик «Безпека на дорогах залежить від кожного!». І немає значення хто ви: водій, пасажир чи пішохід, бідний чи заможний, олігарх чи безробітний –небезпека на дорогах може загрожувати кожному.

Тож на часі прийняття Національної стратегії з безпеки дорожнього руху в нашій державі, яка гарантуватиме здійснення конституційного права громадян на безпечне життя.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 330 звернень з питань безпеки дорожнього руху.

Заявники переважно зверталися з проханням щодо встановлення знаків дорожнього руху, обмежувачів швидкості автомобільного транспорту, відновлення роботи світлофорів та дорожньої розмітки, зокрема поруч із навчальними закладами. Так, заявниця з с. Зміїнець Луцького району Волинської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням заборонити проїзд вантажного транспорту по вулиці, де вона мешкає. Громадянка занепокоєна тим, що тут проходить газопровід, дорога завузька, а вантажівки її проходять на великій швидкості, не зупиняючись, що може загрожувати здоров’ю і життю людей (біля дороги часто граються діти). Крім того, ввечері дорога не освітлюється, рух транспорту не припиняється навіть уночі, а вібрації, що утворюється від проїзду вантажного транспорту, руйнують будинки над дорогою, утворюються тріщини, хиляться паркани, піднімається пил. З приводу цього мешканці вулиці неодноразово зверталися з колективною заявою до міської та районної державних адміністрацій, проте їх питання тривалий час не вирішувалося. Отже жінка просила посприяти у встановленні заборони проїзду вулицею вантажного транспорту. Невдовзі громадянка отримала відповідь від Луцької райдержадміністрації та Служби автомобільних доріг Волинської області. Жінку запевнили, що встановлення дорожного знаку «Рух великогабаритного транспорту заборонено» наразі перебуває на розгляді відповідної служби Укравтодору, а контроль і дотримання правил дорожнього руху в установлених межах безпечної швидкості руху нині покладено на відповідний підрозділ Національної поліції.

Пенсіонерка з м. Київ поскаржилася на урядову «гарячу лінію» з приводу налагодження кнопки виклику зеленого світла світлофору на перехресті велелюдних доріг у центрі столиці. Комунальним підприємством «Київдорсервіс» звернення жінки було уважно розглянуте, а табло визовне пішохідне для ручного управління світлофором на пішохідному переході незабаром запрацювало в режимі встановленої програми.

Заявниця з м. Одеса зателефонувала на урядову «гарячу лінію» із проханням заборонити рух автомобільного транспорту з 07:00 до 18:00 годин поблизу двох дошкільних закладів, де трапляся випадки ДТП із травмуванням малечі. Департаментом транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради громадянці надано письмову відповідь щодо забезпечення безпечного руху транспорту на зазначеній території, але повністю заборонити рух транспортних засобів цією дорогою неможливо. Проте для забезпечення безпечного руху дітей вже встановлено дорожній знак «Рух механічних транспортних засобів заборонено», а також триває облаштування тротуару поблизу цих дошкільних закладів турнікетними загорожами.

Наведені приклади свідчать, що робота урядової «гарячої лінії» дозволяє забезпечити оперативність реагування на проблемні питання, порушені у зверненнях громадян. Адже лише завдяки спільним діям держави, водіїв, пішоходів, громадських організацій, загалом всіх громадян можна забезпечити безпечний рух на дорогах країни.

За період з 3 по 9 червня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшли 31052 дзвінки, а також 664 звернення зареєстровано через Інтернет.иУрядова «гаряча лінія» працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» за окремим номером: 0-800-505-607.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий телефон «гарячої лінії» за коротким номером: 15-45 або за міським номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-