9 червня: найголовніше вночі

9 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Мешканці Горішніх Плавень хочуть жити у Святомиколаївську, Савченко опановує політичну термінологію, Франція заграє з Росією, а в Середземному морі - вже два американські авіаносці

22:58 До Середземного моря увійшов ще один американський авіаносець

Американський авіаносець «Дуайт Ейзенхауер» на чолі ескадри кораблів флоту США увійшов у середу до Середземного моря.

 «Військовий корабель США «Дуайт Д. Ейзенхауер» авіаносної ударної групи (IKE CSG) увійшов сьогодні до Середземного моря в район операцій 6-го флоту США для підтримки інтересів національної безпеки США в Європі», - повідомили повідомили з штаб-квартири командування США в Європі у Штутгарті (Німеччина).

Тиждень тому в Середземне море прибув авіаносець ВМС США «Гаррі С.Трумен», з якого 3 червня було здійснено бойові вильоти в Ірак та Сирію.

Укрінформ: «Ейзенхауер» і «Трумен» - це проти росіян. Це очевидно, і Пентагон, власне, цього і не приховує. У кремлівських стратегів після загарбання Криму з’явилися ілюзії, що така потужна військова база – Крим – забезпечить Росії сильні позиції російського флоту на найважливішому у світі потенційному морському театрі військовий дій. Не забезпечить. Два авіаносці США (а вони вкрай рідко збираються удвох в одному районі)  здатні придавити будь-яку активність будь-якого військового флоту у будь-якому морі.

22:16 Сенат Франції ухвалив резолюцію: санкції проти РФ - до виконання «Мінська»

Верхня палата парламенту Франції  (сенат) ухвалив пропозицію до європейської резолюції щодо режиму санкцій Європейського союзу проти Російської Федерації, яка, зокрема, пропонує французькому уряду пов’язати поступове пом’якшення санкцій проти Росії, особливо економічних, зі «значним прогресом» на шляху виконання мінських домовленостей. А ще в резолюції закликають французький уряд забезпечити зменшення або скасування санкцій, які мають обов'язково супроводжується аналогічними заходами з боку Росії, зокрема, для тих французьких підприємців, хто потребує скасування ембарго на певні продукти зі свинини.

 «За» проголосував 301 сенатор, «проти» - 16.

Укрінформ: Мусимо втішатися тим, що резолюція французького сенату не має зобов’язуючого для президента та уряду Франції характеру  у питанні щодо продовження санкцій проти Росії. Однак усім нашим запеклим єврооптимістам – і тим, хто при владі, і серед громадських активістів – варто нарешті втямити банальну істину: Європа дуже різна. Там є наші вірні друзі, а є чимало тих, для кого Росія з різних міркувань, у тому числі – суто меркантильних, є важливішою за Україну. Ці «прагматики» дуже впливові в Європі, а особливо – у Франції. Вони, як бачимо, не діють відкрито. Вони на словах проголошують підтримку територіальній цілісності України, але їх справжні інтереси видають вживані ними терміни: конкретний - «значний прогрес» і неконкретний - «свинина».

03:28 Савченко за децентралізацію, але проти особливого статусу для Донбасу

Народний депутат Надія Савченко заявила, що децентралізація Україні потрібна. Водночас Савченко зазначила, що особливий статус Донбасу в умовах війни давати не можна.

Укрінформ: Тобто, Савченко закликає не голосувати за зміни в Конституцію, якщо децентралізація йтиме в одному пакеті з наданням Донбасу особливого статусу? Прямої відповіді у словах Савченко нема, але це уточнення буде дуже скоро. А зараз звернемо увагу на нову політичну реальність України, а саме: з того чи іншого надважливого політичного питання суспільству цікава думка Президента, Верховної Ради, інколи – тієї чи іншої парламентської фракції чи політичної партії, і – Надії Савченко. Тепер це суб’єкти одного рівня. Журналістам, звісно, найлегше сприйняти цю нову реальність. Вони повідомили, що сказала Савченко, а все інше – не їхня справа. А як бути всім іншим? Загалом ситуація, коли позиція одного рядового за формальним статусом народного депутата не менш важлива суспільству, ніж позиція Президента чи всього парламенту, не є нормальною і тому не може тривати невизначено довго. Тут вже або – або. Або Савченко викреслять зі «списку», або її думка врешті-решт переважить думку усіх інших фігурантів цього «списку». Суддею у цьому неминучому і принциповому протистоянні (яке вже розгоряється) буде український народ.

04.59 Мешканці колишнього Комсомольська незадоволені перейменуванням міста у Горішні Плавні

На чергових громадських слуханнях, що відбулись 8 червня, 70% присутніх проголосували за перейменування міста у Святомиколаївськ. Не хочуть вони затвердженої Верховною Радою назви Горішні Плавні.

Укрінформ:Так не виходить і ніколи не вийде, щоб назву населеного пункту, а тим більше – великого міста, визначали виключно його мешканці. Якщо у когось були ілюзії, що проблему перейменування можна вирішити простим врахуванням думки місцевих жителів, то вони мали б уже зникнути. Насправді, перейменування вулиць і міст у масштабах всієї країни  – надскладна політична проблема, яка не має простого рішення. Хочеш – не хочеш, а доведеться нам шукати рішення складного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-