У повернення Криму вірять 54% українців

У повернення Криму вірять 54% українців

Опитування
Укрінформ
Абсолютна більшість опитаних українців - 69% вважають, що Крим - це Україна, і 54% вірять, що півострів можливо повернути під юрисдикцію України.

Про це в Києві під час публічних дебатів: «Майбутнє Криму: чи можлива реінтеграція? Як і коли?» заявив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Руслан Кермач, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Абсолютна більшість громадян в Україні, а саме 69% вважають, що Крим має входити до складу України, тоді як 12% підтримують незалежний статус Криму і 7% готові погодитися з тим, щоб Крим і далі входив до складу Росії", - відзначив Кермач.

При цьому 54% українських громадян, відзначив він, вірять у можливість повернення окупованого півострова під юрисдикцію України.

"У регіональному розрізі такої оптимістичної думки дотримується абсолютна більшість жителів західного і центрального макрорегіонів. На сході, півдні і на Донбасі їх теж більшість, але не абсолютна - від 40% на сході і до 45% на Донбасі", - розповів експерт.

Серед тих, хто вірить у повернення Криму в Україну, 32% опитаних переконані, що деокупація можлива лише в довгостроковій перспективі - протягом 6 і більше років.

Як повідомив Кермач, 39% респондентів вважають за необхідне вживати активні дії з реінтеграції Криму саме зараз, 31% українців переконані, що "поки що не час", а 16% громадян упевнені, що питання реінтеграції Криму взагалі не слід порушувати.

"На запитання, за яких умов і обставин можливе повернення Криму, більшість тих, хто вірить у повернення Криму, покладаються на успішне проведення реформ і підвищення загального рівня добробуту в Україні - таких 35%, інші сподіваються на значне посилення санкцій проти РФ і зміну влади в Росії", - наголосив аналітик.

За його словами, у респондентів немає єдності у питанні фінансового забезпечення Криму після його повернення в Україну.

"41% респондентів готові фінансово підтримувати Крим, а 43% схильні вважати, що Крим має самостійно вирішувати фінансові проблеми без прив'язки до Києва", - відзначив Кермач.

За його словами, фонд "Демократичні ініціативи" провів це дослідження з метою ознайомлення з тим, як населення України сприймає проблематику Криму, що думає з приводу окупації півострова, чи хочуть українці повернення Криму і чи вірять в таку можливість.

Як вважає експерт, ці знання потрібні для визначення довгострокової державної стратегії реінтеграції Криму.

"Звичайно в такому серйозному питанні не можна покладатися тільки на громадську думку, оскільки громадяни не можуть розуміти всіх концептуальних проблем і оцінити всі ризики того чи іншого стратегічного підходу до реінтеграції. Це складний процес, в основу якого має бути покладена якісна експертиза із залученням професійних експертів і аналітиків і саме вони можуть розрахувати найбільш вірогідний сценарій вироблення такої стратегії. Але принаймні, у виробленні своїх первинних підходів, своїх ключових напрямів стратегія має бути погоджена з тим, чого саме хочуть громадяни України. Тоді ця стратегія матиме легітимну силу і перспективу", - резюмував Руслан Кермач.

Соціологічне дослідження на тему про майбутнє окупованого Криму і умови його реінтеграції в Україну був підготовлений і проведений Фондом "Демократичні ініціативи" з 11 по 16 травня. Опитуванням було охоплено 2016 громадян України, які мешкають в усіх регіонах України за винятком АРК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-