31% українців – за продовження АТО

31% українців – за продовження АТО

Опитування
Укрінформ
Більше третини громадян України виступають за продовження Антитерористичної операції до повного відновлення контролю України над тимчасово окупованими територіями, і лише 22% виступають за надання окремим районам Донбасу особливого статусу.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, оприлюднені Центром Разумкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, 31% респондентів підтримують продовження АТО до повного відновлення контролю України над окупованими територіями, у той час як 22% виступають за надання окремим районам Донецької і Луганської областей особливого статусу та в складі України, 16% підтримують їх відокремлення від України. Водночас соціологи наголосили, що 31% опитаних не визначилися в даному питанні.

Автори дослідження також нагадали, що в березні 2015 року частка прихильників продовження АТО становила 33%, особливого статусу – 31%, відокремлення – 18%, а не визначилися на той час лише 19%.

Продовження АТО до повного відновлення контролю України над окупованими територіями підтримується відносною більшістю на заході (45%) та в центрі (36%), тоді як на Донбасі відносна більшість підтримує надання так званим ДНР, ЛНР особливий статус у складі України (39%), АТО підтримують 19%, відокремлення цих територій від України – 11%.

Для 60% тих, хто підтримує відокремлення цих територій, головним мотивом є небажання, щоб їх жителі впливали на політику України і отримували кошти з українського бюджету, і лише 29% вважають, що жителі цього регіону мають право на самовизначення.

Водночас майже половина (49%) українців вважають конфлікт на сході загарбницькою війною Росії проти України, 20% - боротьбою між Росіє і США і 15% - громадянським конфліктом між проукраїнськи та проросійськи налаштованими жителями України. 48% респондентів покладають відповідальність за конфлікт на сході на Росію, 33% - на обидві сторони і лише 9% - на Україну.

Варіанти повної або часткової ізоляції без відновлення економічних і торговельних зв'язків на заході підтримують 60% опитаних, в центрі – 47%, а на півдні, сході та Донбасі - від 27% до 31% респондентів.

Також половина опитаних підтримують ідею позбавлення українського громадянства осіб, які підтримали російську агресію, створивши сепаратистські рухи, 32% проти цього, а 18% ще не визначилися.

Дослідження здійснено соціологічною службою Разумкова 11 - 23 грудня 2015 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 10 071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 1 відсоток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-