Наливайко сказав, коли запрацює суспільне мовлення

Наливайко сказав, коли запрацює суспільне мовлення

Укрінформ
Створення "Національної суспільної телерадіокомпанії України" очікується у жовтні-листопаді, а повноцінно суспільне мовлення запрацює вже з 1 січня 2017 року.

Про це повідомив в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко на полях виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова у Краматорську у вівторок.

"Створення самої "Національної суспільної телерадіокомпанії України" очікується у жовтні-листопаді. Тоді ж буде конкурс на керівників: наглядова рада має сформувати нове правління НСТУ. Тобто, спочатку створюється сама компанія, потім обирається керівництво. І бажано це синхронізувати з новим фінансуванням. Найоптимальніше, на мій погляд, щоб така синхронізація відбулася, і 1 січня можна було запрацювати повноцінно, провести ребрендинг", - повідомив Наливайко.

Голова Держкомтелерадіо зазначив, що з підписанням у понеділок Президентом Закону "Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення" (щодо порядку приєднання ДП “Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм") розблоковано "дещо патову ситуацію", коли "Укртелефільмом" фактично саботувалося створення ПАТ "НСТУ".

За словами Наливайка, наразі процес відбувається за двома напрямками: зміна контенту, над чим працює НТКУ, присвоєння ряду компаній назв суспільного мовника та здійснення повноцінного об’єднання НТКУ. Наразі обласні державні телерадіокомпанії вже реорганізовані, після їх об’єднання буде затверджено статут об’єднаної Національної телекомпанії.

"Після цього розпочнеться її корпоратизація з тим, що вийти на Національну суспільну телерадіокомпанію. За нашими розрахунками, у жовтні-листопаді ми маємо цю роботу завершити", - додав він.

Водночас, Наливайко вказав на те, що, можливо, поспішати сильно і не потрібно, оскільки наприкінці року розпочнеться формування нового держбюджетуна 2017 рік -  щоб не вийшло так, що "суспільне мовлення створено, але воно недофінансовано": "Щоб почати працювати з 1 січня наступного року вже повноцінно, з новообраним керівним складом, фінансуванням  - так, як це прописано у законі про суспільне телебачення і радіомовлення, окремим рядком у бюджеті. І, найголовніше, – творчим контентом".

Очільник Держкомтелерадіо нагадав, що в законі визначено фінансування суспільного мовлення в розмірі 0,2% від витратної частини бюджету минулого року.

"Це, приблизно, станом на сьогодні близько 1,3 млрд грн. В принципі, це бюджетне фінансування адекватне, воно дозволить розвиватися. Єдине, що в останні роки було дуже запущено технічні питання і зараз треба проводити переоснащення. На це, зрозуміло, не вистачить грошей, однак ми очікуємо і на технічну допомогу новому телевізійному мовнику з боку європейських партнерів", - зазначив Наливайко.

Окремо він вказав на те, що колишнім Донецькій та Луганській ОДТРК, які ведуть мовлення на зону АТО, має бути приділено окрему увагу всередині НСТУ та виділено спеціальне фінансування всередині структури.

Щодо контенту суспільного мовлення, то, як наголосив голова Держкомтелерадіо, в його основі "лежатимуть європейські стандарти".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-