Понад половина українців хочуть до ЄС, але європейцями не почуваються

Понад половина українців хочуть до ЄС, але європейцями не почуваються

Опитування
Укрінформ
Якби референдум щодо приєднання України до Європейського Союзу відбувався сьогодні, то таке приєднання підтримали би 56 відсотків українців.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, оприлюднені Центром Разумкова,  повідомляє кореспондент Укрінформу,

Так, у документі зазначається, що у гіпотетичному референдумі стосовно вступу до ЄС «за» проголосували б 56 відсотків опитаних, «проти» - 18 відсотків, а 26 відсотків взагалі б не брали участі в референдумі або ще не визначилися. Соціологи нагадали, що в грудні 2013 року за вступ до Євросоюзу проголосували б 48 відсотків українців, проти - 36 відсотків, а 9,7 відсотка відповідно або не брали б участі в референдумі або не визначилися.

Дослідження показує, що прихильники європейської інтеграції переважають на заході (85 відсотків) та в центрі (62 відсотки), мають відносну перевагу на півдні (41 відсоток), сході (40 відсотків) та Донбасі (33 відсотки). Найбільше противників - на сході (34 відсотки), а тих, хто не визначився - на півдні (20 відсотків) та Донбасі (19 відсотків).

Згідно з даними соціологічного дослідження, за референдум щодо вступу України до НАТО «за» проголосували б 44 відсотки українців, а «проти» - 26 відсотків. Автори дослідження додали, що у 2007 році за вступ до НАТО готові були проголосувати лише 19 відсотків респондентів, а проти - 54 відсотки.

Водночас результати дослідження свідчать, що 51 відсоток українців вважають пріоритетними для України відносини з країнами ЄС, а з Росією - лише 11 відсотків опитаних. У 2007 році 41 відсоток українців вважали пріоритетним саме відносини з Росією і лише 33 - з ЄС.

Крім того, дослідження показало, що більшість громадян України, а саме 63 відсотки респондентів, європейцями не почуваються І лише 29 відсотків українців відчувають себе європейцями. Серед тих, хто не почувається європейцем, головною причиною цього називають низький рівень добробуту та соціально-культурні умови життя.

Дослідження проведено соціологічною службою Разумкова 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 10 071 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 1 відсоток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-