Корупція боїться розголосу - Урядовий контактний центр

Корупція боїться розголосу - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Проблема корупції є однією із найактуальніших соціальних проблем, визнаною політичним керівництвом держави, органами законодавчої і виконавчої влади, а також більшістю громадян України. Передусім тому, що вона негативно впливає на різні сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну і правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини. 

Корупція на сучасному етапі, як зазначають вітчизняні та зарубіжні експерти, є однією із найбільших загроз правопорядку, демократії, правам людини, чесності та соціальній справедливості.

Наша держава намагається протидіяти корупції шляхом прийняття важливих законодавчих актів, серед яких Закони України "Про запобігання корупції", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення", "Про Національне антикорупційне бюро України" та інші, хоча всі ці закони поки що не призвели до відчутних позитивних результатів у суспільстві. Тому що корупція, по-перше, не має чіткого правового визначення; по-друге, характерна для будь-якого апарату державного управління; по-третє, вона нерозривно пов'язана з організованою злочинністю; по-четверте, боротьба з нею тільки заходами кримінальної дії не може бути достатньо ефективною; по-п'яте, її потрібно вивчати й досліджувати, щоб розробити відповідні заходи боротьби з нею.

Одним із механізмів такої боротьби є залучення громадськості до участі у запобіганні та протидії цьому соціальному злу, зокрема, через інформування населення про результати реалізації державної антикорупційної політики. Важливим засобом такого впливу стало утворення на базі Урядового контактного центру спеціалізованої "гарячої лінії" з питань корупційних діянь в центральних і місцевих органах виконавчої влади, державних і комунальних установах, яка працює у цілодобовому режимі за такими номерами телефонів: 0-800-507-309, (044) 284-19-15 (для мешканців м. Київ), а також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року на спеціалізовану "гарячу лінію" надійшло майже 400 звернень від жителів Дніпропетровської, Одеської, Львівської та Харківської областей, а також м. Київ зі скаргами на вимагання коштів, зокрема під час оформлення дозвільних документів, надання медичної допомоги, складання іспитів, заліків тощо.

Заявники передусім скаржилися на корупційні дії серед посадовців різних рівнів влади, працівників правоохоронних органів, медичних та освітніх закладів. Окрім того, надійшло чимало звернень від підприємців, у яких вони безпосередньо вказують на корупційні дії окремих представників органів влади.

Так, переселенка з Донецької області, яка була змушена виїхати з тимчасово окупованої території та поселитися на підконтрольній Україні території, повідомила, що при влаштуванні на нову роботу вона мала отримати медичну довідку за новим місцем реєстрації. Жінка пройшла медогляд у поліклініці, проте за оформлений документ головний лікар вимагав сплатити 100 гривень. Громадянка зателефонувала на урядову "гарячу лінію" та просила сприяння в отриманні медичної довідки безоплатно, що їй потрібна для працевлаштування. Зворотним зв'язком із заявницею було підтверджено її безкоштовне отримання.

На урядову "гарячу лінію" звернувся підприємець з м. Одеса, у якого представники муніципального управління торгівлі вимагали хабара у розмірі 2 тис. доларів США. Коли ж законослухняний підприємець, який вчасно сплатив усі податки і збори у бюджет міста, запитав про причину - йому відповіли, що за продовження строку дії дозволу на торгівлю. Підприємця запевнили, що у разі відмови на подальше "хороше ставлення кураторів" він може не розраховувати. Управлінням розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради заявникові було невдовзі повідомлено про неможливість проведення службового розслідування з приводу вимагання хабара у нього посадовцями, позаяк один із них звільнився за власним бажанням.

Мати-одиначка із Дніпропетровської області, яка виховує восьмирічну доньку, зателефонувала на урядову "гарячу лінію"та поскаржилася на лікаря, який вимагав у неї хабара по завершенню операції доньки у розмірі 1500 грн як оплату за працю хірурга. Жінка мала медичну страховку на проведення цього планового втручання, тому все необхідне для операції було придбане завчасно, а додаткових медикаментів чи інших медичних засобів хірург не використовував. Обурена поведінкою лікаря заявниця, до того ж не маючи зайвих коштів (адже потрібно витратитися й на реабілітацію дитини після хірургічного втручання), просила вжити відповідних заходів до представника державного закладу охорони здоров'я. Департамент охорони здоров'я Дніпропетровської обласної державної адміністрації письмово повідомив жінку про винесену догану лікарю-хірургу за недотримання етики при наданні медичної допомоги. Адміністрацією лікарні також планується проведення колективних зборів щодо недопущення подібних фактів вимагання благодійних внесків від пацієнтів при отриманні медичної допомоги.

Отже, важливим кроком протидії корупції є публічне поширення інформації про це суспільне зло, що боїться гласності й відкритості. Підтвердженням цього є звернення громадян на урядову "гарячу лінію".

За період з 27 травня по 02 червня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 29 тисяч 774   дзвінки, а також 722 звернення зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для підприємців діє "гаряча лінія" за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий телефон "гарячої лінії" за коротким номером: 15-45 або за міським номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-