Ініціатор скандалу з

Ініціатор скандалу з "чорною бухгалтерією" ПР заявив, що за ним стежать

Укрінформ
Колишній перший заступник глави Служби безпеки України Віктор Трепак, який передав антикорупційному бюро документи про тіньову фінансову діяльність Партії регіонів заявив, що невідомі структури ведуть за ним зовнішнє спостереження.

Про це він повідомив в ефірі "112 Україна".

"Погроз не було ніяких, але одну тенденцію я вже побачив. У вівторок я помітив, що за мною ведеться так зване зовнішнє спостереження, я зрозумів, що активно працює так звана "наружка" і працює не з метою моєї охорони, бо я її не просив. На мою думку це не є підрозділи НАБУ, а інших структур", - зазначив він.

Трепак повідомив, що наступної середи буде давати показання в Національному антикорупційному бюро: "В середу я буду допитаний детективами НАБУ, як свідок, стосовно документів, які передали цьому органу 27 травня. Я не можу розказувати про звіт допиту, але був попереджений про кримінальну відповідальність за злочин даного досудового слідства. Які документи передавав народний депутат (Сергій Лещенко, – ред.), мені невідомо, я їх не бачив".

"Коли я отримав ці документи, я отримав їх як звичайний громадянин, вже не працюючи на посаді першого заступника голови. Коли я їх проаналізував, вивчив, відразу передав до НАБУ, тому що злочини, які я побачив там, відносяться до компетенції НАБУ. Я вирішив оприлюднити інформацію про існування таких документів і про факт передачі їх мною до НАБУ. Не самі матеріали, а про те, що вони існують і що вони собою являють. Чому я пішов на цей крок? По-перше, в цих документах, на мою думку, ідеться про надважливу суспільну інформацію, про яку громадяни мають знати обов’язково. По-друге, оприлюднення цієї інформації є гарантією того, що документи будуть реалізовані відповідно до чинного закону. Я добре знаю стан нинішньої правоохоронної системи і просто віддати такі документи на відкуп я не міг. Головною метою було поставити розгляд їх під суспільний контроль", - розповів Трепак.

Він не став розкривати, де документи перебували протягом останніх двох років. "Я думаю про це буде знати НАБУ", - сказав екс-заступник глави СБУ, додавши, що вже подав рапорт про звільнення зі спецслужби.

Трепак також заявив, що не знайомий з нардепом Сергієм Лещенком, який оприлюднив частину т.зв. "чорної бухгалтерії" ПР. "Я особисто не знайомий з Сергієм Лещенком, ми зустрічались і мені важко коментувати, чому він, чому я. Не можу нічого з цього приводу сказати", - сказав він.

Нагадаємо, колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак передав Національному антикорупційному бюро України документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх та нинішніх високопосадовців. За його словами, йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" ПР із загальними виплатами на суму близько $2 млрд.

Пізніше нардеп Сергій Лещенко оприлюднив частину "амбарної" ПР, яка, за його словами, потрапила до нього декілька місяців тому. За підсумками аналізу цих документів депутат повідомив, що за перше півріччя 2012 року на Партію регіонів було витрачено близько $66 млн.

Фото: uapress.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-