Столичний райсуд наклав арешт на 3 мільярди доларів російського кредиту

Столичний райсуд наклав арешт на 3 мільярди доларів російського кредиту

Оновлено
Укрінформ
Голосіївський районний суд міста Києва 30 травня наклав арешт на 3 мільярди доларів російського кредиту, який був наданий Україні наприкінці 2013 року.

Підставою для такого рішення стала позовна заява вимушеної переселенки з Луганська Ірини Веригіної щодо компенсації їй збитків, завданих російською воєнною агресією.

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі заявив голова Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко.

«30 травня цього року Голосіївський районний суд Києва задовольнив заяву Веригіної (вимушеної переселенки з Луганська, члена координаційної ради Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Ірини Веригіної - ред.) про забезпечення її позову до Російської Федерації, як державою агресором, щодо компенсації їй моральних і матеріальних збитків, завданих російською збройною агресією. І суд виніс ухвалу, якою наклав арешт на право вимоги за Трастовим договором, яким у 2013 році було оформлено отримання (Україною - ред.) 3 мільярдів доларів російського кредиту", - сказав він.

Як пояснив Сенченко, своїм рішенням суд заборонив Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів, Державному казначейству України, Національному банку проводити будь-які платежі за цим договором. Він додав, що сподівається, що за рішенням українських судів ці гроші підуть на погашення позовів на користь українських громадян, які постраждали від російської агресії.

«Нам вдалося накласти арешт на російський кредит у сумі 3 мільярди доларів, і ми вважаємо, що згодом, після того, як судами, я впевнений, будуть винесені ухвали на користь українських громадян, які постраждали від російської агресії, ці кошти підуть на погашення позовів громадян", - відзначив він.

Сенченко додав, що заарештовані 3 млрд доларів російського кредиту не покриють всіх тих збитків, які в результаті російської військової агресії були завдані українським громадянам, а тим більше українській державі і українському бізнесу. Він наголосив, що «Сила права» на цьому не зупиниться і далі вимагатиме через суди арештовувати російські державні активи за межами України з тим, щоб змусити Російську Федерацію компенсувати завдані збитки українським громадянам, державі і бізнесу.

«Далі будуть арешти їх державного майна, як в Україні так і за кордоном. У нас не стоїть завдання відкрити торгівлю їх майном, але це буде виконано як механізм тиску з метою примусу до виплати компенсації. І ми їх змусимо платити", - сказав він.

У той же час, Сенченко відзначив, що «в наближеному майбутньому» можна очікувати початку компенсаційних виплат на підставі рішень українських судів. За його словами, стягнення коштів з РФ здійснюватиметься, швидше за все, в примусовому порядку.

«Ми безумовно маємо і змушені після отримання рішення про стягнення направляти його на добровільне виконання в Російську Федерацію. Ми абсолютно впевнені в тому, що вони просто його порвуть і викинуть. Тоді вступить в силу інший механізм - примусового стягнення. Один з механізмів, той про який ми сьогодні говоримо - це списання з цих 3 мільярдів за рішенням українських судів, нам на це згоди Російської Федерації не треба", - переконаний він.

За словами Сенченка, найближчим часом у справі Веригіної «Сила права» звернеться до суду з вимогою стягнути з Російської Федерації суму завданих збитків. Зокрема, конкретно у цій справі фігурує сума в 50 тисяч євро завданих російською військовою агресією моральних збитків і шкоди здоров'ю Веригіної.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2013 року в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем Україна отримала кредит на 3 млрд доларів. Отриманий кредит був виданий за допомогою викупу Росією євробондів України через Ірландську фондову біржу.

У грудні 2015 року уряд України запровадив мораторій на виплату 3 млрд дол., і це пов'язано з тим, що Росія відмовилася реструктуризувати ці борги.

У лютому 2016 року Росія подала позов до Високого суду Лондона проти України з метою стягнення заборгованості за облігаціями України номінальною вартістю 3 млрд доларів, термін погашення яких закінчився в грудні 2015 року.

27 травня Україна подала до Високого суду Англії заперечення на позов РФ про виплату 3 млрд доларів боргу. Заперечення проти позову обгрунтовується тим, що договір відносно запозичень є недійсним і таким, що не підлягає  примусовому виконанню через низку обставин. Серед них, зокрема, те, що відповідно до українського законодавства Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені у той час межі запозичень, а також, що угода була укладена в результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом усього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі, і такий захист є одним з елементів масштабнішої юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова.

Всеукраїнський громадський рух «Сила права»розробив і реалізує програму притягнення Росії до відповідальності, як країни-агресора, шляхом відшкодування майнових збитків громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-