1 червня: найголовніше вночі

1 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Два завзятих суперники на президентських перегонах у США всередині Демократичної партії - Гілларі Клінтон і Берні Сандерс вже розпочали переговори про можливе об'єднання сил, щоб завадити Дональду Трампу отримати шанс на остаточну перемогу.

Клінтон і Сандерс почали домовлятися про об'єднання проти Трампа

Два завзятих суперники на президентських перегонах у США всередині Демократичної партії - Гілларі Клінтон і Берні Сандерс вже розпочали переговори про можливе об'єднання сил, щоб завадити Дональду Трампу отримати шанс на остаточну перемогу.

Про це заявила сама Гілларі Клінтон у інтерв'ю телеканалу CNN. Вона підкреслила, що разом із сенатором Сандерсом вони "робитимуть все можливе, щоб запобігти появі Дональда Трампа навіть близько від Білого дому".

Укрінформ. Трамп - це, спрощено кажучи, політичний популізм по-американськи. Популізм не загрожує демократії, але інколи загрожує національним інтересам всієї країни і всіх її громадян. Причому насамперед, як не дивно, тим, хто голосує на виборах за кандидата-популіста. Політична еліта США це чудово усвідомлює, хоча її несприйняття популізму викликане, можливо, насамперед турботою про власні інтереси, а не про інтереси "трудящих мас". Варто нагадати, що спроби верхівки Республіканської партії США завадити Трампу стати кандидатом у президенти США від цієї партії вже закінчилися невдачею. Тепер за порятунок іміджу одвічних колег-суперників беруться демократи. Звісно, гарантій, що ця спроба буде успішною, немає. Все-таки демократія на виборах у країнах Заходу настільки сильна, що перед нею може відступити навіть політична і бізнесова еліта наймогутнішої держави світу.

Польському депутату загрожує до 5 років в'язниці за кнопкодавство

Варшавська прокуратура порушила справу щодо неособистого голосування у польському Сеймі.

Йдеться про ситуацію, коли під час голосування в Сеймі 14 квітня з приводу кандидатури судді Конституційного суду депутат політичної групи "Кукіз'15" Малгожата Зверцан проголосувала двічі - від свого імені і від імені депутата того ж формування Корнеля Моравецького, повідомляє "Радіо Польща".

За словами прокурора Міхала Дзеканского, слідство було порушено 30 травня. Справа стосується ст. 271 Кримінального кодексу, згідно з якою "держслужбовцю, який представив неправду в документі, що має юридичне значення", загрожує від 3 місяців до 5 років в'язниці. У рамках слідства будуть опитані свідки події. Крім того, в слідстві використовують відеозаписи засідань Сейму.

Прокурор зазначив, що не було порушено кримінальну справу проти спікера Сейму, як того вимагала опозиційна партія "Громадянська платформа". На думку партії, спікер винен у тому, що не перервав засідання після виявлення випадку неособистого голосування.

Нагадаємо: "Кукіз'15" вирішила виключити зі своїх лав Малгожату Зверцан і закликала її здати мандат депутата. Тим часом депутат Корнель Моравецький добровільно відмовився від членства в цій політичній групі.

Укрінформ. Від такої новини з сусідньої Польщі не знаєш, чого хочеться більше - плакати чи сміятися. Та й сміх цей буде "сміхом крізь сльози". Яка все-таки величезна різниця між здавалося б близькими - географічно й історично - нашими країнами! Комусь може здатися, що це вже не навіть не якась там велика відстань, а нездоланна прірва, й Україна вже втратила шанс стати колись країною з нормальною демократією. І все-таки такий історичний песимізм нам варто рішуче відкинути. Польща й Україна й справді близькі країни (історію не обдуриш!), і нинішню різницю між ними можна швидко подолати, аби тільки було у цьому наше спільне - суспільства й еліти - велике бажання.

Ердоган розповів, чому Туреччина минулого року збила російський СУ-24

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що російський військовий літак був збитий у листопаді минулого року через помилку пілота. Про це повідомляє видання Нurriyet Daily News.

"Це дійсно змушує задуматися, що наші відносини з паном Путіним кардинально змінилися, і він пожертвував Туреччиною через помилку пілота" - сказав Ердоган. Турецький президент не уточнив, чиєю саме була помилка - турецького чи російського пілота.

Ердоган висловив сподівання на покращення відносин з Росією, хоча і не розуміє, яких кроків чекає Росія від Туреччини.

Укрінформ. Туреччина, основний геополітичний інтерес якої знаходиться в регіоні Близький Схід, обрунтовано вважає його "своїм", бо вона тут "живе". А Росія в розумінні Туреччини - "гість" на Близькому Сході. Тому Туреччина й намагається помиритися з Росією після відомого інциденту зі збитим російським бомбардувальником саме на таких умовах: мовляв, наш інтерес перший, ваш - другий. Однак Росія теж вважає, що Близький Схід - зона її найважливіших геополітичних інтересів і поступатися у цьому не збирається нікому - ні США, ні Туреччині. Відмовитися від Близького Сходу означає для Росії визнання неприємного факту - вона, Росія, вже не є світовою державою. Тому, попри численні примирливі заяви турецьких лідерів, Росія і Туреччина "зчепилися" на Близькому Сході всерйоз і надовго.

Лавров заявив, що припинення вогню на Донбасі не буде

Припинення вогню на Донбасі без закону про особливий статус та амністії бойовиків "не буде ніколи". Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров "Комсомольській правді".

"Все дуже просто - знову йдуть розмови про те, курка чи яйце було раніше. Зараз раптом тема безпеки стала найголовнішою для президента Порошенка, при чому не просто припинення вогню, а забезпечення безпеки якимись міжнародними силами на всій території Донбасу", - заявив Лавров.

Він також зазначив, що контроль над усією територією Донбасу міжнародними силами не передбачений Мінськими угодами.

"Донбас на це ніколи не піде. З Донбасом, згідно з Мінськими домовленостями, необхідно погоджувати всі без винятку кроки щодо врегулювання", - підкреслив він.

За словами Лаврова, Росія підтримує посилення ролі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на лінії розмежування і збільшення кількості спостерігачів, які будуть розводити сторони і контролювати склади з важким озброєнням.

"Можна скільки завгодно прикриватися тим, що безпека не забезпечена. Українці кажуть, що політичні реформи почнуться лише тоді, коли безпека буде на 100% впродовж кількох тижнів або місяців. Цього не буде ніколи, це нереально, такого не буває ні в одному конфлікті, поки не врегульовані політичні аспекти кризи", - наголосив він.

Очільник МЗС Росії пояснив, що він має на увазі закон про особливий статус, який має закріплюватися в Конституції України, а також закон про амністію бойовиків.

Укрінформ. Заява Лаврова - продовження слів президента Росії, котрий сказав, по суті, те саме: або - мир на російських умовах, або - війна. Суттєве загострення ситуації на фронті, викликане різким збільшення обстрілів бойовиками позицій української армії  - прямий такої російської політики. Кремль у конфлікті в Донбасі не має сьогодні серйозніших аргументів, ніж автомат, танк чи "Град". Війна чи погроза війни - головний на сьогодні інструмент зовнішньої політики Росії. Проти України цей інструмент задіяний найбільше, тому, на жаль, нам найближчим часом доведеться відчути це на собі повною мірою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-