В Україні немирних протестів у два рази більше, ніж до Майдану - соціолог

В Україні немирних протестів у два рази більше, ніж до Майдану - соціолог

Укрінформ
В Україні зараз люди протестують значно більше, ніж за часів Януковича.

Такі останні результати систематичного моніторингу протестів, репресій і поступок в Україні презентував у вівторок в Укрінформі соціолог, заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень Володимир Іщенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Іщенко зазначив, що останнім часом не лише зросла кількість протестів в Україні, але й зафіксовано у 2 рази більшу кількість протестів немирного і навіть насильницького характеру, ніж було до Майдану. "Майже кожен другий протест відбувається з використанням насильства або конфронтаційної тактики", - зауважив соціолог.

Крім цього, як і за часів Януковича, знову починають домінувати соціально-економічні протести (45% від усіх протестних подій). Це незаконна забудова, зростання цін, підвищення комунальних тарифів, питання зарплат та корупції. 

Протестувальників також знову починають турбувати питання громадянських прав і свобод (30% від усіх протестів).

"Тобто загострюються різні соціально-економічні причини, які штовхають різні групи людей на акції. Ці акції поки що не згруповані як слід, але невдоволення зростає, і в якийсь момент воно може перетнути критичну межу і вивести загальнонаціональну хвилю протестів", - спрогнозував соціолог.

Він також поінформував, що рівень протестів в цілому високий у всіх регіонах держави, підконтрольних Україні. Однак, найбільше зросло акцій протестів у східному регіоні (Харківська, Запорізька і Дніпропетровська області). 

Негативною тенденцією, за словами Іщенка, є той факт, що в Україні залишається надзвичайно високою кількість репресій проти протестів. "Під час Майдану та після Майдану у 2014 році кожна четверта протестна подія зазнавала репресивної реакції, а у 2015 році - кожна друга", - сказав соціолог.

Координатор групи громадського спостереження "ОЗОН" Центру громадянських свобод Валерія Рибак, яка також взяла участь у  прес-конференції, зазначила, що причина репресій протестів в основному пов'язана з "відсутністю комунікації між правоохоронними органами і організаторами акцій протесту". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-