Ходорковський поскаржився Раді Європи на Росію

Ходорковський поскаржився Раді Європи на Росію

Укрінформ
Адвокат колишнього співвласника ЮКОСа Михайла Ходорковського Джонатан Глассон поскаржився в Комітет міністрів Ради Європи (РЄ) на відмову уряду РФ виплатити його підопічному 10 тис. компенсації моральної шкоди.

Копію листа опубліковано на сайті Комітету міністрів РЄ.

Зокрема, Глассон заявив, що російський уряд намагається ввести Комітет міністрів в оману, відмовляючись виплатити Ходорковському компенсацію моральних збитків, присуджену ЄСПЛ 25 липня 2013 року. Тоді Євросуд визнав, що права Ходорковського та його партнера Платона Лебедєва порушувалися під час слідства, суда та відбування покарання. Російська влада не оскаржувала рішення, і Мін'юст пообіцяв виплатити кошти впродовж трьох місяців.

Натомість Росія вже третій рік змінює підстави для невиплати компенсації "у тривалому листуванні" із заявниками, пише адвокат.

Зокрема, у березні 2014 року у Москві стверджували, що не отримували запиту від представників Ходорковського. Через півроку, у вересні, представник російського уряду заявив, що не отримав завірену копію доручення. Коли ж документ був доправлений кур'єром у листопаді 2015 року, то апарат уповноваженого Росії при ЄСПЛ відповів, що «виплата компенсації була організована», але не здійснена у зв'язку із заборонами.

Як уточнює «Коммерсант», ідеться про постанови Федеральної служби судових приставів у зв'язку з виконавчим провадженням про стягнення з Ходорковського заборгованості у розмірі більш як 17 мільярдів рублів.

Листа можуть розглянути 7-9 червня на сесії з виконання рішень ЄСПЛ.

Нагадаємо, ЄСПЛ, не знайшовши політичного підгрунтя в першій справі ЮКОСа (за скаргою Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва), визнав, що права обох порушувалися під час слідства, суду і відбуття покарання. Влада РФ оскаржувати рішення не стала (воно набуло чинності 25 жовтня 2013 року), а Мін'юст обіцяв, що 10 тис. будуть виплачені Михайлу Ходорковському протягом трьох місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-