"Група 2 травня" звернулась до Луценка

Укрінформ
Експертно-журналістська "Група 2 травня" звернулась із закликом до Генерального прокурора Юрія Луценка створити єдиний центр, що має координувати дії всіх правоохоронних органів, які розслідують резонансні злочини в Одесі, скоєні упродовж лютого-травня 2014 року.

Про це повідомила кореспонденту Укрінформу координатор "Групи 2 травня" Тетяна Герасимова.

"Группа 2 травня", що проводить власне розслідування подій, які відбувалися в Одесі навесні 2014 року, вважає за необхідне звернути Вашу увагу на хід досудового розслідування і підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях, якому колишнє керівництво Генеральної прокуратури України не приділяло достатньої уваги. За минулі два роки слідство не домоглося істотних результатів у розслідуванні одеських подій. Якість обвинувальних актів, переданих до суду, не витримує ніякої критики. Процесуальні документи і докази розподілені між кількома кримінальними провадженнями, які розслідують різні відомства. Природним підсумком стало недостатньо ефективне розслідування резонансних злочинів", - вважає Герасимова.

Члени "Групи 2 травня" вважають, що для забезпечення незалежності, ефективності, повноти і якості слідства повинен бути створений єдиний центр, що має "координувати дії всіх правоохоронних органів, контролювати досудові розслідування і підтримання державного обвинувачення в судах по всіх кримінальних провадженнях, пов'язаних з подіями, які відбувалися в Одесі з лютого по травень 2014 года".

Наголошується, що центр зокрема повинен координувати досудове розслідування і підтримання державного обвинувачення щонайменше у 12 кримінальних провадженнях, пов'язаних з політичними подіями, що відбувалися в січні-травні 2014 року в Одесі.

"З огляду на надзвичайно високий суспільний резонанс і важливість розслідування, слідство за всіма зазначеними виробництвами має очолювати висококваліфікований співробітник Головного слідчого управління або Управління спеціальних розслідувань ГПУ, що вже має досвід розслідування резонансних подій з урахуванням рекомендацій Міжнародної консультативної групи Ради Європи. Нагляд за додержанням законів (процесуальне керівництво) повинна здійснювати Генеральна прокуратура України, щоб за необхідності проводити слідчі дії за межами Одеської області та ефективно розслідувати епізоди, пов'язані з діями високопосадовців", - йдеться у зверненні до глави ГПУ, розміщеному на офіційному блозі.

"Група 2 травня" вважає, що слідчо-оперативну групу можна створити на базі Слідчого управління прокуратури Одеської області.

Варто зазначити, що до складу "Групи 2 травня" входить низка авторитетних фахівців: експерт-хімік Владислав Балинський, експерт з балістики, озброєння і боєприпасів Юрій Мукан, підполковник МВС у відставці Владислав Сердюк, експерт-токсиколог Володимир Саркісян, а також відеоінженери і журналісти Тетяна Герасимова, Сергій Дібров, Юрій Весілик та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-