Чому насправді в Ужгороді пострілялися депутати?

Чому насправді в Ужгороді пострілялися депутати?

Аналітика
Укрінформ
«Лідер "Європейської партії" спочатку краде, а потім руйнує європейську пам'ятку і стріляє в людину у центрі європейського міста»

Днями на Закарпатті знову стріляли. Цього разу зі зброю вирішували стосунки депутати міськради Ужгорода.

Інцидент стався у середу, 18 травня, посеред білого дня в центрі міста Ужгород – на забудові історичної споруди, готельно-ресторанного комплексу «Корона». Причиною сутички, зі слів самих учасників, стало те, що одні «народні слуги» зайшли на приватну територію іншого дізнатися, чи усе в порядку з дозвільною документацією у забудовника історичної пам’ятки. Закінчилося тим, що надто «цікавого» депутата побили, а його помічника поранили з вогнепальної зброї. Той же слуга народу, який стріляв, каже, що захищав свою приватну власність таким чином. По цьому випадку відкрито кримінальне провадження за статтею хуліганство із застосуванням зброї, справу розслідують.

«ВІН ВИПУСТИВ ОБОЙМУ, В НОГУ МЕНІ ВЛУЧИЛИ ТРИ КУЛІ»

А тим часом через резонанс (народ довкола скандалу шумить, бо де ж таке видано: депутати! стрілялися! в центрі європейського міста!) обидві сторони зібрали громадськість на прес-конференції та переповіли свої версії події.

Першими до громади вийшли побиті й постріляні – депутат Роман Богуславський та його помічник Євген Рахімов, якого із «Корони» забрала швидка із кульовими пораненнями в ногу з травматичної зброї.

«У середу, 18 травня, в обід ми помітили вантажівки, що виїжджали з місця будівництва й вивозили будівельне сміття. Згідно зі стандартами благоустрою, за машинами, які працюють у центрі міста, де пішохідна зона, проходять туристичні маршрути, повинні змивати бруд на бруківці, натомість слід від коліс вантажівок, що вивозили будівельне сміття, тягнувся усім центром. Ми зробили зауваження водіям – ті відіслали до виконроба, - розповідає активіст подробиці конфлікту. – Ми прийшли на місце будівництва, до нас вийшов виконроб, ми спитали про сміття, а також поцікавилися дозвільною документацію на будівництво (адже будівля, де відновилися роботи – пам’ятка архітектури, там може проводитися тільки реставрація. Натомість, від історичної будівлі на разі залишився уже тільки фасад). Виконроб покликав власника будівлі – це міський депутат Іван Волошин, почалася словесна перепалка його із депутатом Богуславським, який вимагав дозвільну документацію. Тоді Богуславського почали бити, а по мені, аби я не вліз, випустив обойму сам Волошин, пізніше підключився його помічник Броді. Мені поцілили три кулі, в ногу. Зараз мій стан задовільний, після лікарських маніпуляцій, перебуваю на амбулаторному лікуванні», -- повідомив Євген Рахімов кореспондента Укрінформу телефоном.

«Я БАЧИВ, ЯК ПОМІЧНИКИ ЗБИРАЛИ ГІЛЬЗИ ПО ПОДВІР`Ю»

Пізніше на прес-конференції Роман Богуславський оприлюднив свою версію подій.

«Ми з Женьою вступили в активну фазу захисту цієї історичної пам’ятки позавчора. Саме тоді мені повідомили, що відбувається руйнування стін. Перебуваючи в центрі міста, ми спостерігали, як виїжджаюча вантажівка залишає за собою брудні сліди. Це є порушенням правил благоустрою. Крім того, у разі виявлення правопорушень я можу вимагати від представників підприємства негайного вирішення цього порушення. Тому на виконання своїх повноважень я разом із помічником увійшов на територію об’єкту», - пояснив Роман Богуславський причину, за якою він із помічником увійшов на приватну власність.

«Надалі події відбувалися доволі стрімко, продовжив Богуславський. - Зайшовши, ми спитали у виконроба, на яких підставах відбувається руйнування стін. Не отримали жодної відповіді, за мить до нас підійшов Іван Волошин. Ми заявили, що не будемо з ним спілкуватися. Мені без попередження був нанесений удар в голову, я ударив у відповідь. Почалася бійка, Іван без попередження дістав травматичний пістолет і почав стріляти в мого помічника. Не було жодних попереджувальних пострілів, стріляли одразу в область тулуба. Епізодично я бачив, що Женю відтіснили назад і дали йому можливість вийти за територію "Корони". Я нарахував 6 пострілів. Тоді Іван навів пістолет на мене, однак стріляв не прицільно. Сутичка ж продовжувалася. Тільки одиниці з робочих не наносили мені тілесні ушкодження. Тільки ліниві цього не робили», - розповів Богуславський.

Також Роман Богуславський повідомив, що бачив, як помічники Волошина збирали гільзи на подвір'ї.

«Після того, як позбирали, він зібрав вільних робочих й інструктував їх, як давати покази. Вони повністю обшукали мою сумку, подивилися що є в телефоні. Коли приїхала оперативна група, мені повернули сумку, і епізод почав переходити в юридичне русло», - розповів Богуславський.

«ЯКЩО ПРИЙДУТЬ ЩЕ, СТРІЛЯТИМУ УЖЕ НЕ ПО НОГАХ!»

Іван Волошин, теперішній власник історичної будівлі в центрі Ужгорода, який так негостинно повівся із колегою, теж розповів свою версію подій.

«Після обіду я знаходився на території будівельного майданчика комплексу «Корона», де зараз ведуться підготовчі роботи для реставрації. На все це є дозвільні документи. Потім мені повідомили, що на територію зайшли двоє осіб. Вони зайшли і почали хамити, грубити і чіплятися до робітників, які саме працювали на об’єкті, який є приватною власністю. Коли ми з трактористом підбігли до них, Рахімов витяг з кишені ніж і почав швидкий рух у наш бік. Після цього я оголив офіційно зареєстровану зброю, зробив попереджувальний вистріл у повітря, однак Рахімов продовжував рухатися у наш бік, тому я зробив кілька пострілів по ногах. Як наслідок, Рахімов втік і почав робити селфі, а Богуславського затримали працівники і тримали до приїзду правоохоронців», – розповів міський депутат Ужгорода Іван Волошин на прес-конференції, яку влаштував під вечір, аби розставити усі крапки над «і».

Примітно, що Іван Волошин дії депутата Романа Богуславського та його помічника Евгена Рахімова назвав провокацією, і наголосив: якщо подібний інцидент повториться, то вже стрілятиме не по ногах.

«Якщо завтра чи коли завгодно хтось зайде до мене додому, в бізнес чи ще будь-куди, то я буду діяти рішуче. Я не дам нікому ображати мене та моїх близьких. І я не подивлюсь ні на політичний імідж, ні на що», – наголосив Іван Волошин.

Цікаво, що Євген Рахімов заперечив заяву Івана Волошина про те, що він мав при собі ніж.

«ЙДЕ РУЙНАЦІЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ`ЯТКИ В ЦЕНТРІ МІСТА»

А через що, власне, скандал? Через забудову історичної будівлі, пам’ятки архітектури «Корона», що у самому серці туристичного Ужгорода. Будівля вже довгий час перебуває за завішеною будівельною сіткою. Нещодавно тут поновилися ремонтні роботи. Наразі триває розчищення внутрішнього двору для облаштування будівельного майданчика. На місці працюють екскаватори, які вивозять сміття та зайвий грунт. Окрім того, робітники готуються до заміни внутрішніх комунікацій. Забудовники планують відновити первісний вигляд фасаду з автентичною ліпниною та ковкою. Крім того, хочуть запровадити єдині вимоги до вивісок та маркізів на магазинах, які будуть розташовані у будівлі. Відкрити оновлену «Корону» планують наприкінці 2017 року. За задумом, тут має бути бізнес-центр, галерея та ресторан.

Тим часом, активісти неодноразово повідомляли про незаконність будь-яких будівельних робіт на території цього комплексу.

 «По-перше, ця будівля була здана в оренду з порушеннями – у документах «забули» порахувати додаткові 1 тис. м2. Тобто, недоплатили місту значну суму, - розповів Євген Рахімов. – Є ще цікавий момент: приватний власник історичної будівлі зобов’язувався за умовами договору із містом провести також реставраційні роботи на площі Театральній (полагодити комунікації та дахи) на загальну суму 8 млн грн. Але право власності на цю будівлю згодом передали іншій юридичній особі – будівлю переоформили на іншу фірму, яка, звісно, цих зобов’язань перед містом уже не має, - акцентує Рахімов. – У «Короні» довгий час не велися роботи, бо у власника не було коштів. Тепер кошти з’явилися, й роботи поновили – буквально на днях», - каже активіст.

Юрист Наталка Майстренко розповіла, що із активізацією будівельних робіт у комплексі, вона та депутат Роман Богуславський зверталися в усі причетні контролюючі структури, зокрема, Держархбудконтроль, котрий би мав відреагувати на очевидні порушення.

«Адже комплекс, який фактично розбирають по шматках, є пам’яткою архітектури, а всі роботи відбуваються без належних погоджень та відповідної дозвільної документації. Утім, реакції не було», - сказала пані Майстренко.

«ЯК НЕ ПРИКРО, АЛЕ ЦЕ НИНІШНІЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УЖГОРОД…»

Нагадаємо, за фактом депутатської стрілянини 18 травня на забудові в центрі Ужгорода поліція відкрила кримінальне провадження за ст..296. ч.4 ККУ (Хуліганство із застосуванням зброї). Обставини інциденту з’ясовують слідчі. Ужгородська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні, а його хід взято на контроль керівництвом прокуратури області.

Тим часом, на скандал відреагував мер міста. Богдан Андріїв засудив дії міських депутатів.

«Щодо подій, які сталися у середу в центрі Ужгорода. Категорично засуджую насильницькі дії у будь-яких формах і проявах. Такі речі неприпустимі у цивілізованому, демократичному суспільстві, їм там нема і не може бути місця. Оцінку подіям, які відбулися, повинні дати виключно правоохоронні органи – об’єктивну та неупереджену», - написав мер Ужгорода на своїй сторінці в мережі Фейсбук

Проливає світло на скандальну перестрілку реакція екс-голови Закарпатської облради Володимира Чубірка.

«В ужгородців спочатку вкрали історичну будівлю в центрі міста, а потім ще й "кинули" на реконструкції Театральної площі. Повернення цих коштів місту я неодноразово публічно вимагав. У результаті, замість реконструйованої будівлі й площі, ми маємо зруйновану історичну пам'ятку (що на сьогодні вже є фактом) і ще більше зруйнований імідж Закарпаття та Ужгорода, де б'ють та стріляють. Чому дотепер правоохоронці не заарештували всіх учасників конфлікту, які, безумовно, є небезпечними для суспільства, мені не зрозуміло. Що маємо в результаті? Лідер "Європейської партії" спочатку краде, а потім руйнує європейську пам'ятку і стріляє в людину у центрі європейського міста. Як не прикро, але це нинішній європейський Ужгород...» - написав Чубірко на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-