Екологи хочуть профільних віце-прем'єра та омбудсмена

Екологи хочуть профільних віце-прем'єра та омбудсмена

Укрінформ
Громадські експерти з екологічних питань пропонують створити в уряді посаду віце-прем'єр-міністра з питань сталого розвитку та запровадити в Україні інститут екологічного омбудсмена.

Про це на прес-конференції, що відбулася в середу в Укрінформі, сказав експерт з державного природоохоронного управління Всеукраїнської екологічної громадської організації  "МАМА-86" Сергій Курикін, повідомляє кореспондент агентства.

"Будь-яка діяльність, пов'язана з захистом навколишнього природного середовища, має на увазі залучення різних огранів влади, інституцій, та передбачає міжсекторальний, міжінституційний процес взаємодій. Міністерство, яким би ефективним не було, не може здійснювати цю функцію в повній мірі, не маючи такої посади як профільний віце-премьєр з питань сталого розвитку", - сказав Курикін.

Він зазначив, що водночас віце-прем'єр з питань сталого розвитку може обіймати і посаду міністра екології. На думку експерта, це дозволить більше ефективно координувати взаємодію різних відомств у впровадженні екологічної політики.

Крім того, за словами Курикіна, наразі захист екологічних прав, які гарантує 50 стаття Конституції України, не забезпечується державою. Як приклад він навів численні випадки вирубки лісу  або незаконних забудов, які порушують екологічні права громадян.

"Ми вважаємо, що доцільним було б запровадження в Україні інституту екологічного омбудсмена. Він не просто стежив би за дотриманням права громадян, не просто реагував на сваволю або порушення прав громадян з боку державних органів, а зокрема здійснював би і превентивні заходи", - наголосив Курикін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-