Порошенко: Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків

Порошенко: Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко назвав Биківнянське поховання спільним некрополем для українців та поляків і важливим елементом спільної пам'яті і спільної боротьби з радянським тоталітаризмом та імперією.

Про це він заявив на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Биківні в 1940 році енкаведісти розстріляли також тисячі польських офіцерів, що було прямим наслідком союзних відносин Гітлера та Сталіна на початку Другої світової. Биківня стала спільним некрополем для українців та поляків, важливим елементом спільної пам'яті і нашої спільної боротьби з радянським тоталітаризмом та імперією за «вашу і нашу свободу», - наголосив Порошенко.

За його словами, Биківнянське поховання тих, хто загинув від сталінських репресій, є найбільшим на території України. «Але криваве павутиння незліченних кладовищ, ідентифікованих і безіменних, виявлених і досі не віднайдених, - воно у безлічі таких лісів та ярів по всій Україні окреслює карту злочинів комунізму», - сказав він.

Глава держави підкреслив, що кількість похованих тут остаточно не встановлена. «Український інститут національної пам'яті називає цифри від 15 до понад 100 тисяч осіб. Але точно відомо, що найбільш кривавою була ніч проти 19 травня 1938 року - розстріляли 563 людини!», - сказав Порошенко.

Як зазначив Президент, сталінський режим прагнув знищити еліту української нації – вчених, письменників, діячів культури. Тут для них неначе спеціальне місце було відведене. Зараз їх звуть розстріляним Відродженням, і за ними був лише один «гріх» - вони любили Україну. За це ж саме у цьому лісі упокоїлися робітники й селяни, вчителі й священики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-