Олексій Гриценко, член Громадської ради НАБУ
Серед кандидатів у детективи є самородки
06.05.2016 10:05

- Так. Комісія, в якій я присутній, набирає детективів, старших детективів, начальників відділів і департаментів. Друга комісія - це адміністративно-господарські, фінансові підрозділи - туди інші хлопці входять. Третя формує управління спецоперацій, зв'язку з громадськістю і т. д. Ось у цих трьох комісіях нас присутніх чоловік шість. Це робота від початку і до кінця: співбесіда, перегляд документів. У нас є група, яка аналізує кандидатів, принаймні, ключовими посадами. Ми вже виробили модель роботи, і керівництво не приймає рішення, якщо воно йде врозріз з думкою членів Ради громадського контролю. А це трапляється нечасто, тому що, на щастя, там сидять люди, яких ми вже відібрали, і вони мислять майже як ми. Якщо вони бачать явні мінуси в людині, пов'язані, наприклад, з якимись попередніми розбіжностями доходів-витрат і т. д., то такі люди не проходять. На мою думку, важливо, що внутрішнє обмеження у співробітників НАБУ і їх внутрішня мотивація - запорука того, що Антикорупційне бюро має шанси на успіх.

- Ми слухали людей, ставили їм питання, давали кейси, питали теорію. Якщо людина приходила не з правоохоронної системи, вона мала ідеально знати теорію, вивчити її, принаймні, і у неї має бути мислення, яке можна розвинути далі, навчаючи у правоохоронця. Якщо ж людина була правоохоронцем, то вона розповідала, які в неї були справи, ми намагалися зрозуміти її роль, враховуючи, що з нами в комісіях сиділи вихідці з прокуратури, СБУ, МВС. Ми розбиралися, чи є у людини якісь хороші результати на її місці. Та потім людині давали завдання, оцінювали знання, спосіб мислення, вивчали, чи не несе її біографія репутаційних ризиків для НАБУ і т. д. Потім формували шорт-лист для себе, паралельно запитували у аналітиків інформацію, і після цього проходило голосування.

- Мені доводилося говорити деяким кандидатам: «Ви на цю посаду не підходите». Я чесно намагався говорити людям: «Я особисто за вас свій голос не віддам. Ви прийшли, не підготувалися, теорії не знаєте, у вас взагалі немає розуміння свого завдання». Моє основне питання було: «Як ви розумієте, що ви будете робити на цій посаді?». Деякі просто так віялом подавали документи на 5-6 посад, іноді приходили на співбесіду, не розуміючи, на яку конкретно посаду вони йдуть.

- Ви перевіряли у кандидатів логіку, освіченість, моральність?

- Так, логіку, освіченість і моральність. Під моральністю я розумію ще і їхнє некорупційне минуле.

Іноді приходили ну просто негідники, яких навіть близько не можна було розглядати. Але формально ми допускали всіх. І всі співбесіди детективів були під запис, ми першу хвилю набору взагалі викладали в онлайн. Але потім перестали, тому що детектив - це оперативний працівник, і його не можна сильно світити, тому що у них завдання бувають такі, що не завжди треба, щоб вони були впізнавані. Взагалі, правоохоронна система не відбирає людей за конкурсом, такі системи людей як би «висмикують». Наприклад, у ФБР мають досьє на всіх співробітників правоохоронних органів і дивляться: хто, у кого які успіхи, і кращих собі підтягують - за тим профілем, за яким вони там потрібні. І НАБУ поступово перейде до цього, але старт і вимога часу потребували саме конкурсного відбору.

- Я б сказав ще, копи працюють. Під копами я маю на увазі Патрульну службу, але не все інше. Я вважаю, що рано назвали Нацполіцією все. Не можна було переносити на тих людей слово "поліція" - те, що асоціюється зі змінами. Це окрема розмова, сьогодні як раз будемо збиратися обговорювати питання про те, що відбувається в Нацполіції з хлопцями з Автомайдану. У нас є в Автомайдані група, яка займається Нацполіцією. У нас півтора десятка осіб з Автомайдану задіяно в атестаційних комісіях в різних регіонах.

Поки що антикорупційна структура не може працювати так, як треба. Ще рік не запускається електронне декларування держчинів, і ніхто не несе відповідальність. А що стосується розчарувань...

Коли стає дуже складно і немає віри в майбутнє, це означає, що перемога зовсім близько. Пам'ятаєте, як з Януковичем було? Деякі емігрували. Я впевнений, що вони дуже з цього приводу переживають, і все одно коріння їх тягнуть сюди. Хтось вважає, що щастя треба досягати миттєво, а я вважаю, що щастя - це такий процес, в якому ти живеш, ось таке життя. Адже комусь треба в цей період жити, змінювати і т. д.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-