6 травня. Пам’ятні дати

6 травня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні православна церква вшановує пам’ять мученика і воїна Георгія Переможця - однієї з найвідоміших постатей у християнському світі, а кримські татари відзначають одне з головних свят весни – Хидирлез

Святий великомученик Георгій (Юрій-Змієборець) – один із найшанованіших святих у церковному календарі. Крім весняного («теплого»), є ще й зимовий («холодний») Юрій (9 грудня). Такої честі удостоєний хіба що святий Миколай. У сонмі православних святих Георгій Переможець – один із перших. Згідно з житієм, святий Георгій народився в III столітті в сім’ї християн у Лідді (Палестина). Він був військовим, вирізнявся з-поміж інших мужністю і фізичною силою, до того ж був заможним. Невдовзі його призначили одним із сотників, він став улюбленцем імператора Діоклетіана. Але коли почались гоніння на християн, Георгій роздав усі свої статки жебракам і привселюдно оголосив себе християнином. Після цього його не тільки арештували, але й піддали лютим тортурам. Як би не знущалися з нього вороги, які б тортури не вигадували, Георгій дивовижним чином виходив із них неушкодженим – переможцем фізичного болю, страждань, а заодно й людської люті й жорстокості. Він пройшов свій хресний шлях до кінця і помер 30-річним, але Христа не зрікся, натомість залишився у понад двохтисячолітній історії людства під ім’ям Переможця. На іконах його зображують молодим воїном на білому коні, зі списом у правиці, що вражає змія – символ зла. Георгія Переможця вшановують у багатьох країнах світу, які сповідують християнство як західного, так і східного обряду. З давніх-давен він вважався покровителем візантійських імператорів, а згодом і руських (українських) князів. Варто пам’ятати, що Святий Рівноапостольний князь Володимир приймав Святе хрещення в Криму біля Корсуня (Херсонеса) у Георгіївському монастирі. Та й київський князь Ярослав Мудрий прийняв при хрещенні ім’я Георгія. На честь свого небесного покровителя він заснував і місто Юр’їв (місто Георгія), відоме нині як Біла Церква. 8 листопада (за старим стилем 26 жовтня) 1051 року був освячений перший на Русі храм Святого Георгія. Юрій-Змієборець є патроном усіх військових. Цього дня в багатьох країнах, що сповідують православ’я, відзначають день захисника вітчизни. Він є офіційним святом у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії. Колись широко святкувався, як день Захисника Вітчизни і, взагалі, чоловічий день в Україні. Два українські міста знаходяться під заступництвом святого великомученика Георгія – Львів і Одеса. Під покровительством Георгія Переможця знаходиться і Київщина, а загалом він присутній на гербах майже 10 українських міст. До Святого Великомученика звертаються з проханням про здоров’я душевне і тілесне, про родючість землі, а також про допомогу над ворогом – байдуже над яким: внутрішнім, чи зовнішнім загарбником.

У першу п’ятницю травня кримські татари відзначають одне з головних свят весни – Хидирлез, яке символізує завершення посівних робіт, а ще пов’язане з надзвичайно давньою традицією скотарства. Цього дня споконвіку укладалися угоди з пастухами, які мали випасати на літніх пасовиськах худобу громади. Також, за легендою, цього дня пророки Хідр (аль-Хідр) та Ільяс (Ілля) зустрілися на землі. Напередодні Хидирлезу заведено прибирати в оселях, готувати святкові страви. У день свята збираються громадою, співають, танцюють, влаштовують спортивні змагання, сусіди частують одне одного домашньою випічкою, випускають голубів. Однією з головних обрядодій свята є стрибки через багаття, яке запалює найшанованіший член громади. Спочатку стрибають чоловіки, хлопчики, молодь, а потім і жінки, дівчатка. Крім кримських татар Хидирлез святкують й інші тюркські народи, зокрема й гагаузи, які компактно мешкають на півдні Одеської області. Щоправда, у гагаузів, які сповідують православ’я, цей день пов’язаний зі святим Георгієм, який також є покровителем худоби і скотарів. Внаслідок російської окупації Криму, представники Меджлісу закликали кримських татар ігнорувати святкування Хидирлезу на Кримському півострові. Як відомо, 3 травня підконтрольна Росії влада намагалася організувати так зване святкування Хидирлезу в Криму, зігнавши бюджетників та школярів. Звісно, що галаслива масовка до справжнього Хидирлезу не мала жодного стосунку. Головні урочистості з нагоди головного весняного кримськотатарського свята відбудуться завтра в Києві, в рамках фестивалю ПаскаФест. У ХІХ столітті Хидирлез тривав три дні.

День швейцарської гвардії Святого престолу – найстарішого у світі війська, яке протягом п’яти століть охороняє священну особу Папи Римського (сформована у 1506 р. Папою Юлієм ІІ з уродженців кантону Граубінден). 6 травня 1527 р. 147 швейцарських гвардійців загинули під стінами Ватикану, захищаючи свого суверена Папу Римського Клемента VІІ від нападів банд грабіжників. В пам’ять цієї події 6 травня щороку складають присягу нові солдати.

Ювілеї дня:

160 років від дня народження Зигмунда Фрейда (1856-1939), австрійського лікаря-психіатра і психолога, засновника психоаналізу, професора Віденського університету. У Фрейда та його вчення було чимало, як прибічників, так і затятих противників. Тому й діапазон відгуків надзвичайно широкий – від проклять до хвалебних гімнів. Важко назвати хоча б когось одного з представників світової науки чи культури ХХ століття, хто не висловив би свого відношення стосовно фрейдизму – сила особистості й думки Фрейда нікого не залишали байдужим.

160 років від дня народження Роберта Едвіна Пірі (1856-1920), американського полярного мандрівника, адмірала. У 1892 і у 1885 рр. на санках з собачими упряжками перетнув Гренландію. 6 квітня 1909 року досяг Північного полюса.

115 років від дня народження Гарі Купера (справж. – Френк Джеймс; 1901-1961), американського кіноактора.  Один з провідних акторів Голлівуда. Знімався переважно в пригодницьких фільмах, мелодрамах, соціальних комедіях («Прощавай, зброє!», «По кому подзвін», «Ковбой і леді», «Сержант Йорк» та ін.). Неодноразовий лауреат премії «Оскар», досить довго входив до десятки найпопулярніших голлівудських акторів.

80 років від дня народження Олега Сергійовича Кудряшова (1936), українського флейтиста, професора Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, заслуженого артиста України.

55 років від дня народження Джорджа Клуні (1961), популярного американського кіноактора, режисера, продюсера. Знімався у серіалі «Швидка допомога», фільмах «Від смеркання до світання», «Одного чудового дня», «О, брате, ти де?» (премія «Золотий глобус», 2001), «Сиріана» (премії «Золотий глобус», 2006; «Оскар», 2006 за кращу роль другого плану), «Після прочитання спалити», «Мартовські іди», «Аве, Цезар!», кінокартинах про Денні Оушена. Режисер і виконавець ролей у фільмах «Зізнання небезпечної людини» та «На добраніч і удачі» (також автор сценарія; приз ФІПРЕССІ і приз за кращий сценарій МКФ у Венеції, 2005; премія Європейської кіноакадемії, 2005). Стати улюбленцем «широких мас населення», а особливо жіночого, Джордж Клуні був приречений мабуть ще з дитинства. Його мати – королева краси, батько – журналіст, телеведучий, спортсмен і політик із Кентуккі. Саме в цьому місті й народився Джордж. Щоправда, в дитинстві його уразив параліч Белла, генетична хвороба, успадкована від батька. Майже півроку половина обличчя Джорджа була паралізована. Він саме тоді ходив до середньої школи, і стільки натерпівся від однокласників, що нинішня всесвітня слава і любов хоч якоюсь мірою має компенсувати йому зазнаних тоді душевних страждань і мук. Найневиннішим прізвиськом, яким його обзивали школярі, було «Франкенштейн». Клуні й сьогодні, коли згадує ті давні часи, здригається. Актор навчався в декількох американських вишах, утім, жоден із них так і не закінчив. Мріяв стати юристом, але для цього йому не вистачило наполегливості та сили волі. Свою першу серйозну роль він отримав доволі пізно - 33-річним, у телесеріалі «Швидка допомога». Його перша головна голлівудська роль – у нині вже культовому фільмі Роберта Родрігеса «Від смеркання до світання» (1996), де його партнером («братом») був Квентін Тарантіно (він же й автор сценарію). За цю роль Клуні отримав премію MTV «За кращий прорив року». Після цього він стає справжньою голлівудською зіркою, мігруючи від одного мегафільму до іншого. Актор у другому шлюбі, а до того у нього була безліч романів. Серед відомих імен – Рене Зеллвегер, Келлі Престон, Джулія Робертс, модель Синді Кроуфорд. З останньою Клуні товаришує вже понад 20 років і, навіть, їхні будинки (бездоганні витвори сучасної архітектури) на мексиканському півострові Лос-Кабос розташовані поряд. Родини Клуні – Кроуфорд (за чоловіком Гербер) люблять відпочивати разом. У вересні 2014 року Клуні одружився з Амаль Аламуддін – відомим у світі юристом. Тепер, нарешті, зрозуміло, чому він так і не зміг свого часу здобути юридичну освіту.

Роковини смерті:

35 років із дня смерті Василя Кириловича Авраменка (1895-1981), українського хореографа, педагога, актора, режисера. Після закінчення у 1918 році драматичної школи у Києві грав у театрі Миколи Садовського. У 1929 заснував школу українського народного танцю в Нью-Йорку та танцювальні колективи у США і Канаді. Автор підручника «Українські національні танці, музика і стрій» (1946). Разом з хором Кошиця виступав на сценах США, Канади. У 1936-1937 рр. утримував кіностудію, на якій поставив кінофільми «Наталка Полтавка», «Запорожець за Дунаєм», «Маруся Богуславка» (за участю О. Кошиця). Гастролював також у Бразилії та Аргентині. В українській діаспорі його називали «батьком українського танцю».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-