3 травня. Пам’ятні дати

3 травня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Цього дня у Львові, 136 років тому, почала діяти перша на теренах України трамвайна лінія

Щоправда, трамвай рухався за допомогою коней. Кінна тяга використовувалася з 1880 по 1908 роки, а з 1894 – електрична. Уперше питання щодо запуску у Львові кінного трамвая постало наприкінці 1860-х років – населення місто зростало, тому розширення транспортної інфраструктури було надзвичайно актуальним. Перший проект до Львівської міської ради надійшов у 1870 році – свої послуги запропонували дві англійські фірми, але його було відхилено. У 1878 році міська рада оголосила конкурс на будівництво трамвайних шляхів, а вже 1 лютого 1879 року був підписаний контракт між магістратом і Трієстським трамвайним товариством. 25 листопада 1879 року відбулася пробна поїздка, а 3 травня трамвай, що складався з 5 вагонів, виготовлених в австрійському Граці, було здано в експлуатацію. Новий транспорт викликав серед містян нечуваний ажіотаж – кожен намагався не тільки подивитися на диво-машину, але й проїхатися у ній (здебільшого безкоштовно). Функціонували дві лінії, які перевозили в середньому 1 867 000 пасажирів на рік. У 1889 році нараховувалося 105 коней та 37 пасажирських і 3 вантажних вагони. 1894 року вулицями Львова почав їздити електричний трамвай – він був другий в Україні (після Києва) і четвертий в Австро-Угорщині. Пік популярності трамвая припадає на передвоєнний час (1930-1940) – тоді він був основним транспортом міста. Планується, що в майбутньому трамвай стане у Львові пріоритетним видом транспорту.

Всесвітній день свободи преси. Відзначається з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. 20 років тому (1991) в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси і її демократичний характер.

Міжнародний день хворих на бронхіальну астму. Проводиться з 1998 року за пропозицією учасників І Всесвітньої зустрічі з проблем астми в Барселоні в перший вівторок травня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я в рамках проекту «Глобальна ініціатива проти астми».

Сьогодні національне свято Республіки Польща – День Конституції 1791 року.

Ювілеї дня:

125 років від дня народження Софії Галєчко (Галечко) (1891–1918), української військової діячки, хорунжої Легіону Українських Січових Стрільців. Випускниця філософського факультету університету м. Граца (Австрія). Активна учасниця січово-стрілецького руху в Галичині. З 1914 року була санітаркою, розвідницею, стрільцем, згодом – хорунжий УСС. У 1914-1915 рр. відзначилась у боях в Карпатах, за що була нагороджена медаллю за хоробрість. У 1917-1918 рр. служила в запасній частині Легіону УСС Коші Українських січових стрільців. Трагічно загинула на Станіславщині (Івано-Франківська обл.).

118 років від дня народження Голди Меїр (Мабович; 1898-1978), ізраїльського політичного і державного діяча. Прем’єр-міністр Ізраїлю (1969–1974). Саме Голду Меїр, а не Маргарет Тетчер уперше назвали «залізною леді» - це вже згодом «призвісько-титул» міцно прилипло до британського прем’єра. Народилася Голда в Києві в сім’ї теслі. Дід Голди Меїр був миколаївським солдатом, 25 років прослужив у царському війську. Перші 8 років вона прожила в Києві. «Я пам’ятаю бідність, холод, голод і страх, ніколи нічого не було досхочу – ні їжі, ні теплого одягу, ні дров, а каша була для нас справжніми розкошами…» – згадувала Голда Меїр. У 1906 році, рятуючись від єврейських погромів, сім’я емігрувала до США, у 1912 – до Палестини. Все своє життя Голда Меїр присвятила боротьбі за права євреїв. Вона була надзвичайно мудрим і далекоглядним політиком. Якби це було не так, то в світі не було б і держави Ізраїль. Або, якщо відкинути категоричність – був би зовсім інший Ізраїль. Голду Меїр можна досить довго цитувати – її інтерв’ю і промови пересипані наче перлами влучними і гострими фразами. Жодних «красивостей» там немає, зате є жорстка констатація факту, або висновки, зроблені на основі власного багатющого досвіду: «Немає жодної різниці між убивством людини і прийняттям рішення, в результаті якого цю людину вб’ють інші. Це точнісінько те ж саме, якщо не гірше… Політичний лідер, який не вагаючись кидає власний народ у війну, не має права бути лідером». Про єврейський песимізм: «Песимізм – це розкіш, яку євреї не можуть собі дозволити…» І зрештою про перспективи завершення війни на Близькому Сході: «Мир на Близькому Сході настане тоді, коли араби любитимуть власних дітей більше, ніж вони ненавидять євреїв».

110 років від дня народження Серафима Івановича Субботіна (1906-1976), українського геофізика, академіка АН УРСР. У 1960-1976 рр. – директор Інституту геофізики АН УРСР, який з 1978 року носить його ім’я. В 1998 році у НАН України було засновано премію імені С. І. Субботіна.

75 років від дня народження Нони Терентіївни Гапріндашвілі (1941), грузинської шахістки, п’ятої в історії шахів чемпіонки світу (1962-1978), міжнародного гросмейстера. Перший міжнародний гросмейстер серед жінок (1976). Перша володарка призу «Шаховий Оскар» серед жінок (1982). У 2001 році нагороджена орденом Вахтанга Горгасалі першого ступеню. Почесний член Всесвітньої шахової федерації (2001).

Роковини смерті:

92 роки з дня смерті Миколи Івановича Міхновського (1873– за ін. даними – 23 травня 1924), українського громадського і політичного діяча, юриста, публіциста. Ідеолог державної незалежності України, засновник і перший ідеолог українського націоналізму. Міхновський першим у Наддніпрянщині порушив питання про політичну незалежність України. Вся його творчість була спрямована на пробудження національної свідомості українців. Програмами Міхновського 1900-1906 рр. передбачалося створення самостійної Української держави («однієї, єдиної, неподільної, самостійної, вільної, демократичної України – «робочих людей» – від гір Карпатських аж до Кавказьких»). Йшлося про постання президентської республіки, надання соціальних гарантій для широких верств населення, передачу землі у власність селян та ін. У період Центральної Ради і Директорії УНР був рішуче налаштований на радикальні заходи по створенню самостійної держави з опорою на військову силу, щоб припинити наростання анархії, стабілізувати економічну й політичну ситуацію в країні, що не було сприйнято керівництвом УНР. В останні роки свого життя Микола Міхновський важко хворів, мешкав спочатку на Полтавщині, згодом подався до Новоросійська; спробував разом із денікінськими військами евакуюватись морем, але  йому відмовили, мотивуючи тим, що він – «відомий непримиренний ворог Росії». (Білі від червоних щодо свого ставлення до українців не відрізнялись: і для тих, і для інших існували лише «малороси», які про власну державу, звісна річ, і мріяти не сміли, натомість повинні були в усьому коритися «старшому» братові.) Після того Міхновський два роки мешкав у станиці Полтавській на Кубані. У 1924 році повернувся до Києва, де був арештований ДПУ, допитаний, але невдовзі випущений на волю. На той час в Україні вже два роки порядкувала нова – радянська - влада. Міхновському, що віддав понад 30 років  боротьбі за незалежність України, було боляче спостерігати за тим, що відбувається навкруги. Нова дійсність справляла на нього гнітюче враження. 3 травня 1924 року його знайшли повішеним у садку. Багато хто думав, що це справа рук ДПУ, але син Володимира Шемета (відомий громадський діяч, саме в його садку сталася трагедія) згадував, що батько в кишені покійного знайшов записку наступного змісту: «Волію вмерти власною смертю! І сюди круть, і туди верть, однаково в черепку смерть, як каже приказка. Перекажіть моє вітання тим, хто мене пам’ятає. Ваш Микола». Сергій Шемет (брат Володимира Шемета) про Міхновського сказав наступне: «Це було велике серце. В ньому палав такий вогонь любові до України, що в іншій країні він запалив би мільйони сердець бажанням патріотичного подвигу, а серед нашої інтелігенції запалилися цим вогнем лише одиниці. Найбільшою його заслугою було надання великого творчого розмаху українським національним почуттям. Малесеньку любов до пісень і вишиванок він розпалив у полум’я великої любові до України». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-