Савченко переконана: в Україні необхідний суд присяжних - Новіков

Савченко переконана: в Україні необхідний суд присяжних - Новіков

Укрінформ
Надія Савченко дуже серйозно ставиться до стану правосуддя в Україні.

Про це сказав адвокат утримуваної в Росії української льотчиці Ілля Новіков "5 каналу".

"Ми постійно з нею спілкуємося, не тільки про її справу. А останніми часами навіть менше про її справу, ніж про те, що відбувається тут, в Україні, про її плани. Я можу казати так, що, напевно, багато з тих людей, які зараз її підтримують, будуть дещо розчаровані. Бо якщо вони чекають, що до них прилетить фея, махне чарівною паличкою і все відразу стане гаразд – так не буде. Але в чому ніхто не буде розчарований, це в тому, що Надія чесна людина. Я не знаю, чи взагалі хтось з депутатів Ради насправді живе на ту заробітну платню, яку вони отримують... Щось за 7 тисяч гривень, за моєю інформацією, може, вона вже й більша, але ненабагато", - сказав Новіков.

За його словами, "у випадку Надії Савченко, якщо вона повернеться, вона буде жити саме на цю заробітну платню, щоб там не було. І вона має такий досвід, якого не мають, ну майже ніхто не має в Раді. Може, саме Юлія Тимошенко та Луценко, які сиділи в СІЗО, вони мають такий досвід, але не такий, як у неї, бо вона пройшла через... Вона бачила, що таке радянське правосуддя, що таке радянський суд. І її головною метою, після того як вона піде на волю, буде по-перше, звільнення решти українських політв’язнів. Бо, я не знаю, буде вона призначена спецпредставником з питання політв’язнів Росії. На мою думку, це було б не найгіршим рішенням. Навіть якщо вона не буде призначена, вона з дуже зрозумілих причин, напевне, очолить цей процес. Бо краще, ніж вона, донести цю ідею до європейців – що цим людям потрібна підтримка, що їх треба витягати, так само як її – ніхто краще від неї цю ідею не донесе. Це перше. Друге, вона дуже серйозно ставиться до стану правосуддя в Україні. Вона багато мені ставила питань таких, на які я не був готовий їй негайно відповісти... Наприклад, як в Україні здійснюється це або це? Саме в межах кримінального судочинства".

Новіков сказав, що він переконував Савченко в необхідності суду присяжних: "Зараз вона дуже переконана, частково я її переконав, бо я вже понад 15 років займаюся проблемами суду присяжних, але головне в російських умовах, не тільки я писав свого часу багато статей про те, як суд присяжних працює в різних державах. Я її переконав, що без присяжних витягнути судову систему на той рівень, якого від неї очікують, буде дуже важко. І тому зараз готується законопроект щодо повернення в Україну – не встановлення перший раз, а повернення – суду присяжних. Бо для тих, для кого історія має велике значення, я можу їм нагадати, що певного часу саме з території сучасної України, тобто судового округу харківського, починався суд присяжних у Російській імперії, в 1864 році. Питання суду присяжних – це не питання того, що це ще одна галузь демократії. Бо багато хто вважає, що ідея присяжних полягає на тому самому, на чому парламентаризм, вибори та інше. Сенс не в тому. Сенс у тому, що повинні бути люди, які приймають рішення у кримінальному судочинстві, які не є частиною системи. Бо найкращий суддя, найкращий прокурор, навіть найкращий адвокат у певному сенсі є частиною системи. Він не може працювати в окремій одній кримінальній справі, незважаючи на те, що буде далі. Присяжні, які приходять на справу на один судовий розгляд, незалежні від цієї системи. І навіть якщо хтось один із них, наприклад, отримає хабар, але в інший спосіб щось зробить не так, якщо їх 12, а не три, як зараз, вся ця система має повний запас міцності і має чинити опір корупції в тому сенсі і в тій мірі, яку не може вчинити сучасна казенна прокурорська судова система".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-