Рада хоче узаконити згоду людини на донорство після смерті

Рада хоче узаконити згоду людини на донорство після смерті

Укрінформ
Народні депутати ухвалили за основу законопроект, що передбачає письмову згоду людини на донорство органів після своєї смерті.

За відповідне рішення проголосували 243 народних обранці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту № 2386а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини», кожна повнолітня дієздатна особа може дати письмову згоду стати донором органів та/або анатомічних матеріалів після своєї смерті.

Згідно з проектом закону після дачі такого дозволу на особу оформлюватиметься картка потенційного донора державного зразка.

Затвердження порядку надання згоди, єдиного зразка та порядку оформлення картки потенційного донора, внесення до Єдиної державно-інформаційної системи трансплантації відомостей про осіб, які надали таку згоду, затверджуватиметься центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

Відповідно до законопроекту відомості про надання згоди бути донором після смерті вважатиметься конфіденційною інформацією. Крім того, автори документа визначають, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликана.

Законопроект передбачає також впровадження нових стандартів регулювання діяльності, пов'язаної з трансплантацією, зміну системи державного контролю, підвищення рівня захисту інформації про донорів та реципієнтів.

Проектом закону також пропонуються зміни до Кримінального кодексу в частині встановлення більш суворої відповідальності за порушення законодавства, яке регулює діяльність у сфері трансплантації органів та/або інших анатомічних матеріалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-