Хочу працювати, або Коли студент починає отримувати більше ніж батьки?

Хочу працювати, або Коли студент починає отримувати більше ніж батьки?

Укрінформ
У студентів і молоді безліч можливостей заробити собі на нові речі й розваги - все залежить від наполегливості та бажання

Питання пошуку роботи сьогодні турбує багатьох українців. Студенти - не виняток. Кому не хочеться стати незалежним від батьків, накопичити гроші на заповітний iPhone або навіть свій перший автомобіль? Укрінформ  підготував дайджест літніх (і не тільки) робіт для студентів і школярів.

ЛІТНІ РОБОТИ В УКРАЇНІ

1. Продавець сезонних товарів - квасу, пива, сонцезахисних окулярів. Зазвичай, реалізаторам на точках платять по 100-150 гривень в день + бонуси, які можуть становити ще 50-100 гривень. Розрахунок відбувається потижнево або кожного деня. Звичайно, доведеться цілий день простояти на сонці, але хіба у нас платять гроші просто так? Також працівникові необхідна санітарна книжка. Якщо добре постаратися, за літо можна заробити від 7 до 15 тис. гривень. Щоб влаштуватися на роботу, запитайте контакти власника точок безпосередньо у продавця. Найчастіше він вам з радістю дасть робочий номер свого керівника, з яким ви вже зможете вести предметну розмову. На сайти пошуку роботи подібні вакансії потрапляють дуже рідко.

2. Рятувальник на пляжі. Робота підходить для тих, хто вміє добре плавати, а також володіє певною обережністю. Якщо у вашому місті є річка або озеро з офіційним пляжем, можете сміливо звертатися в керуючу компанію і пропонувати свою кандидатуру. Зарплата рятувальника зазвичай не перевищує 2 тисяч гривень на місяць, але інші-то на пляж ходять і зовсім безкоштовно, а тут можливість поєднати приємне з корисним. Для влаштування на роботу варто звертатися безпосередньо в компанію, що керує пляжами у вашому місті.

3. Вожатий в дитячому таборі. Відразу обмовимося, ця робота актуальна для тих, хто навчається в педагогічних або деяких інших ВУЗах, а також встиг записатися в так звані «школи вожатих». За зміну вожатий отримує небагато - зазвичай до 1,5 тис. гривень. Але якщо врахувати, що проживання та харчування, найчастіше, надає сам табір, перед вожатим відкривається перспектива зберегти всі зароблені за літо 4,5 - 6 тис. гривень. Важливо також відзначити, що робота вожатого - це не випадок «не бий лежачого». Відповідати головою за 20-25 дітей, де кожен зі своїм характером і вихованням - впорається далеко не кожен. Шукати роботу можна, подаючи резюме в дирекцію табору, а також залучивши зв'язки своїх вчителів або викладачів у ВУЗі. Інший варіант - знайти контакти дирекції табору через своїх друзів, які вже працювали вожатими.

4. Оператор атракціонів у парку. Робота на свіжому повітрі, непогана оплата в 200-300 гривень щодня. З мінуси - величезна відповідальність за справність усіх систем атракціонів, за недотримання техніки безпеки. Необхідність бути постійно напоготові. Графік роботи найчастіше позмінний, або стандартні 5 днів на тиждень. Досвід роботи вітається, але зовсім не обов'язковий. Щоб влаштуватися оператором, краще всього підійти до атракціонів в парку і запитати номер телефону господаря. В інтернет ці вакансії потрапляють нечасто.

ЛІТНІ РОБОТИ ЗА КОРДОНОМ

1. Фасувальник фруктів і овочів. Наші люди вже облюбували фруктові плантації багатьох європейських країн. За місяць, наприклад, у Польщі сьогодні пропонують від $500, проживання зазвичай надає роботодавець. У деяких випадках роботодавець може ще і годувати збирачів. При належному завзятті, зарплата досягає $1000-1400 в місяць. Шукати такі вакансії варто через сайти пошуку роботи, в соціальних мережах.

2. Програми Work and travel. За цією програмою ви можете на 3-5 місяців поїхати в США. Основна ідея - спочатку працюєш, потім майже місяць подорожуєш країною (хоча це не обов'язково). Для участі в програмі необхідно мати стартовий капітал - 2 тис. доларів на оформлення і квиток туди-назад. Також буде потрібно отримати американську візу і мати знання англійської мови. Зазвичай українці, які їдуть в США за програмою Work and Travel, працюють у сфері обслуговування - офіціантами, кухарями, рятувальниками на пляжах та в басейнах. Мінімальна оплата праці - 7,25 долара в годину. Зазвичай студенти знаходять по 2-3 роботи, і приїжджають додому з кругленькою сумою 3-4 тис. доларів вже після оплати програми, проживання і перельоту. Для того щоб стати учасником програми, необхідно звернутися до однієї з українських фірм, що надають консультаційні послуги. Вартість послуг, разом з оформленням візи - від 1 тис. доларів.

3. Робота на круїзних лайнерах. Зазвичай на круїзні лайнери потрібні кухарі, стюарди, прибиральники, аніматори і танцюристи. Час одного контракту - від 6 місяців. Працювати потрібно 40-70 годин на тиждень. Зрозуміло, вас забезпечать харчуванням і проживанням. Доходи таких працівників складають від 1000 до 1500 доларів на місяць. Виходить, за літо та ще кілька місяців можна відкласти цілих 6-9 тис. доларів. Вакансії варто шукати на сайтах пошуку роботи, в соціальних мережах. Також можна звертатися до агентств з найму персоналу.

Робота всесезонна "на дядю":

1. Офіціант. Дуже часто студенти підробляють офіціантами. Не дивно - за 8-9 годин роботи в день можна отримати до 500 гривень тільки чайовими. Позмінний графік зазвичай, робочих днів у місяці приблизно 15. Київські ресторани найчастіше хочуть бачити офіціантів з досвідом роботи. Обов'язкова вимога - наявність санітарної книжки. Пошук вакансій краще за все здійснювати як через інтернет, так і безпосередньо ходити по ресторанах, пропонуючи свої послуги.

2. Бариста в міні-кав'ярні. Обов'язки бариста - приготування кави і розвага клієнтів парою слів у момент томливого очікування напою. За таку працю сьогодні платять по 200-300 гривень в день, плюс 2-4% від виручки. Робочий день становить від 6 до 10 годин. Для цієї роботи необхідно мати санітарну книжку. Знайти вакансії можна в соціальних мережах, на сайтах роботи, а також безпосередньо зв'язавшись з власником точки. Його номер можна взяти у свого майбутнього колеги, чинного бариста.

3. Клінер. Сьогодні у великих містах все частіше з'являються приватні сервіси з надання послуг прибирання житлових і офісних приміщень. Зазвичай такі компанії ооплачують погодинно і надають своїм працівникам гнучкий графік. В середньому, за годину прибирання платять 20-25 гривень, забезпечуючи працівника всім необхідної одягом та побутовою хімією. За місяць студент може "відмити" 3-4 тис. гривень. Але важливо розуміти, що постійний контакт з побутовою хімією точно не позначиться позитивно на здоров'ї клінера, тож така робота - швидше останній варіант, ніж хороша альтернатива. Вакансії можна шукати як через сайти пошуку роботи, так і безпосередньо через клінінгові компанії.

4. Промоутер і роздавач листівок. Напевно, найбільш зрозуміла і популярна робота для молоді. З мінуси - невелика зарплата, 20, рідше 30 гривень на годину. Ні дощ, ні сніг не можуть служити промоутеру виправданням піти з робочого місця. Зазвичай за це чекає штраф у розмірі денного доходу. Зарплата виплачується раз на тиждень. За цей час реально заробити 300-400 гривень, а якщо вільного часу дуже багато, то всі 600-700 гривень. Знайти роботу найпростіше через знайомих, а також за допомогою інтернету та соціальних мереж.

5. Інтерв'юер. Багато маркетингових компаній мають потребу в людях, що здатні позадиратися до перехожих з проханням заповнити анкету. За кожен такий готовий папірець компанія зазвичай готова платити по 20-25 гривень. Досвідчені анкетери стверджують, що опитати 10 осіб за зміну - зовсім не межа. З цього виходить, що середній дохід інтерв'юера - 200-250 гривень в день. Роботу варто шукати через сервіси пошуку вакансій, а також можна звертатися у маркетингові компанії безпосередньо.

6. Оператор Call-центру. Нескладна робота для студентів. З вимоги - грамотна зрозуміла мова, чітка дикція, стресостійкість. Платять операторам зазвичай 3000-3500 гривень в місяць, графік обговорюється додатково.

Робота всесезонна "на себе":

1. Репетитор. Якщо ви добре розбираєтеся в якомусь предметі, можете сміливо йти в репетитори. За академічну годину занять англійською сьогодні в Києві платять від 60 гривень. Зазвичай батьки замислюються про підготовку дітей до ЗНО саме влітку, так що за час канікул можна встигнути створити непогану базу учнів. Для того, щоб стати репетитором, можете запропонувати свої послуги знайомим, розмістити анкети на спеціалізованих сайтах, запитати у своїх шкільних вчителів, чи мають вони пару зайвих кандидатів. Маючи 5-8 учнів, навіть початківець репетитор зможе отримувати від 600 до 1200 гривень в тиждень.

2. Перекладач. Якщо ви добре знаєте якусь мову, можете сміливо влаштовуватися на роботу перекладачем. За сторінку тексту в 4 тис. знаків вам заплатять 30-40 гривень, а якщо шукати замовників безпосередньо (і самому відповідати за ризики), то всі 50-60 гривень. Таким чином, при відповідальному ставленні, за місяць можна отримати до 5000 гривень.

3. Фрілансер. Безліч сайтів фрілансу пропонують сьогодні найрізноманітнішу роботу за комп'ютером, від кліків за гроші, до написання рекламних текстів і маркетингових досліджень. Знову ж таки, тут все залежить від ваших здібностей і знання мови. Якщо ви маєте гарну англійську, спробуйте зареєструватися на найбільшій в світі біржі фрілансу Upwork. Про неї ви також знайдете безліч статей в інтернеті. В середньому, за сторінку унікального контенту платять по 40 гривень російською\українською, або $5-8 англійською мовами. З досвідом, ця ціна може значно зрости.

4. Допомога у написанні наукових робіт. Якщо ви бажаєте допомагати іншим студентам російською або українською мовами, кожна сторінка тексту принесе вам від 30 гривень. Якщо ж зареєструєтесь на іноземних сайтах, можете заробляти до 15 доларів за кожні 300 слів.

ТРОХИ ПРО ЗАКОНИ

Відповідно до положень Кодексу законів про працю, в Україні підлітки можуть працювати з 16 років, або з 15 по вирішенню одного з батьків, або, в окремих випадках, з 14 років. Робота не повинна заважати навчанню, шкодити здоров'ю молодої людини, а також має здійснюватися за згодою одного з батьків. Перш, ніж отримати роботу, неповнолітній повинен пройти обов'язковий медичний огляд (потім щорічно до досягнення 21 року). Неповнолітні не можуть бути зайняті на небезпечних для життя або здоров'я виробництвах, піднімати вагу, більше допустимих показників. Робочий тиждень для молодої людини до 16 років не може перевищувати 24 години, а для підлітків 16-18 років - 36 годин. При цьому закон їм гарантує таку ж оплату праці, яку мають їхні повнолітні колеги. Також підлітків не можна залучати до понаднормової роботи, роботи у нічний час доби або в свята. Так виходить, що КЗПП практично повністю нівелює всю ініціативу підлітків працювати, надаючи їм «ведмежу послугу» до виповнення 18 років.

З іншого боку, студенти і молодь сьогодні має безліч можливостей заробити собі на нові речі і розваги. Як і раніше, все залежить тільки від завзяття і бажання самої молодої людини.

Максим Мордовцев, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-