21 квітня. Пам’ятні дати

21 квітня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні виповнюється 90 років від дня народження Єлизавети ІІ, королеви Великобританії, одного з найвпливовіших монархів сучасності

Як і годиться справжній королеві, Єлизавета була в дитинстві принцесою, адже народилася в родині, що належала до правлячої Віндзорської королівської династії. Втім, ніщо не віщувало дівчинці королівства, аж поки у грудні 1936 року її дядько, король Едвард VІІІ не зрікся престолу заради жінки яку кохав набагато сильніше за корону і владу. Отже, трон посів її батько – принц Альберт, герцог Йоркський, який став англійським королем Георгом VІ. У королівській родині було двійко дівчаток. Старша Єлизавета і молодша Маргарет. Старшу доньку батько називав «своєю гордістю», натомість молодшу – «своєю втіхою». До уваги оточуючих і ЗМІ Лілібет (так у родині називали Єлизавету, яка досить довго не могла правильно вимовляти власне ім’я) звикла з дитинства. У квітні 1929 року портрет трирічної принцеси прикрасив обкладинку журналу «Тайм». Під час війни вона працювала механіком-водієм санітарного автомобіля у резервному батальйоні, отримала звання лейтенанта – отож, онукам принцам Вільяму та Гаррі сам бог велів послужити в армії. У 1947 році Єлизавета одружилася з  26-річним Філіппом Маунтбеттеном – офіцером британського флоту, членом данської і грецької королівської сімей, праправнуком королеви Вікторії, ще й, до всього, чотириюрідним братом. Шлюб виявився навдивовижу щасливим і гармонійним – подружжя разом вже 69 років, і є всі шанси, що наступного року вони відзначать платинове весілля. Звістка про смерть батька короля Георга VІ наздогнала Єлизавету в Кенії, де вона разом із чоловіком перебувала на відпочинку. Сталося це 6 лютого 1952 року. З трапа літака вона вже сходила як нова королева Великобританії. 2 червня 1953 року Єлизавета була коронована у Вестмінстерському абатстві. Відтоді протягом 64 років вона знаходиться на престолі і є на сьогодні найстарішим правлячим монархом у світі. Ця почесна першість перейшла до неї 24 січня 2015 року, одразу після смерті короля Саудівської Аравії Абдалли ібн Абдул-Азіза Аль Сауда. Її величність любить коней і собак породи коргі, займається садівництвом. У неї фантастична витримка та самовладання. Вона вміє тримати удар, адже у Її величності є не тільки вірні піддані, але й недоброзичливці – ті, хто в розпалі демократичних віянь волів би позбутися всіляких там королів і принцес, вважаючи це рудиментом минулого. Утім, Єлизавета ІІ впевнена, що інститут конституційної монархії це один із наріжних каменів колись Британської імперії, а тепер просто Сполученого Королівства: прем’єри приходять і йдуть, а монархія залишається назавжди.

Ювілеї дня:

200 років від дня народження Шарлотти Бронте (1816-1855), англійської поетеси і романістки, однієї з основних представниць ранньовікторіанського жіночого роману виховання. Авторка романів «Джен Ейр», «Шерлі», «Вільєтт». Шарлоттині сестри Емілі та Анна теж були знаними англійськими письменницями. Разом вони навіть написали і видали спільну книжку – «Вірші», причому головною рушійною силою у цій справі була саме Шарлотта. Вона взагалі була жінкою рішучою і надзвичайно амбітною, так само, як і героїні її романів. Літературний хист виявився у Шарлотти у досить ранньому віці (мала невичерпну мелодраматичну та фантазійну силу уяви), до того ж додавалося чимале честолюбство – не просто бути відомою, а «залишитися у віках», про що вона писала у листі до відомого англійського поета-романтика Роберта Сауті.  «Джен Ейр» вона написала у 31 рік, і він є певною мірою річчю автобіографічною – Шарлотта рано залишилася без матері, а батько – бідний пастор, змушений був віддати дітей до пансіону. Потім вона працювала гувернанткою, поневірялася по людях, страшенно бідувала, намагалася відкрити власний пансіон. Коли до неї прийшло визнання, мабуть, було вже запізно. Емілі та Енн померли, так само, як померли і всі інші члени родини Бронте – сестри і брат. Вона залишилася з хворим батьком та чоловіком. Письменниця й сама померла молодою – 31 березня 1855 року, 38-річною. Їй таки вдалося залишитися у віках – написане нею цілком читабельне і нині, та й знають Бронте не тільки у неї на батьківщині, а в цілому світі.

65 років від дня народження Жана-П’єра Дарденна (1951), бельгійського кінорежисера. Працює разом з молодшим братом Люком. Кар’єру розпочинали в театрі, потім було телебачення, невдовзі зайнялись кінодокументалістикою. У 1975 році брати Дарденни заснували компанію Derives, що випускає документальні фільми. У 1994 організували кіновиробничу компанію Les Films du Fleuve. Знаменитими світовими кінематографістами стали лише в 1999, коли їхній третій фільм «Розетта», досить несподівано отримав «Золоту пальмову гілку» МКФ у Канні. Відтоді кожен новий фільм  братів Дарденн бере участь в офіційній конкурсній програмі Каннського МКФ. У 2005 році вони закріпили успіх 1999 – кінострічка «Дитя» принесла їм другу «Золоту пальмову гілку». Фільм «Мовчання Лорни» став лауреатом того ж таки Каннського МКФ у категорії «Кращий сценарій» за 2008 рік. Усі фільми бельгійських кіномитців мають яскраво виражене соціальне спрямування. В одному з інтерв’ю, відповідаючи на запитання журналіста, чи вірять брати Дарденн, що їхні фільми можуть щось змінити, Жан-П’єр відповів: «Ні, нехай подібні питання вирішують вулиця, політики… Ми лише можемо зробити людей на якусь крихту чутливішими до цих проблем. Хоча критики досить часто дорікають нам за начебто надмірну соціальність, але це не так: ми просто розповідаємо про бідних людей, які живуть у певних умовах, а це надто вузьке визначення для соціального фільму. Просто те, що ми показуємо у фільмах, ми беремо з того, що нас оточує. Ми нічого не вигадуємо. До того ж, ми є великими і давніми шанувальниками неореалізму…»

Роковини смерті:

70 років з дня смерті Джона Мейнарда Кейнса (1883-1946), англійського економіста, публіциста і державного діяча, основоположника «кейнсіанської політекономії», професора Кембриджського університету. Автор праці «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей» (1936), що поклала початок кейнсіанству – одному з провідних економічних і громадсько-політичних учень, що справили вплив на економічну політику багатьох країн.

10 років з дня смерті Зої Андріївни Бутенко (1928-2001), відомого українського вченого-онколога, академіка НАН України, лауреата Державної премії України. Сорок років (1971–2001) очолювала лабораторію лейкозів Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України. В 1990 році Зоя Андріївна стала другою жінкою-науковцем медико-біологічного напряму за всю історію Національної академії наук, що отримала звання академіка. Наукові праці присвячено дослідженню клітинних і молекулярних механізмів виникнення злоякісних захворювань систем крові. Вперше в Україні почала вивчати стовбурові клітини крові. Науковець започаткувала вітчизняну наукову школу онкогематологів. Її учні, серед яких близько 30 докторів і кандидатів наук, стали відомими вченими, очолюють наукові відділи й лабораторії. На будівлі Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького, по вулиці Всильківській, 45, в якому працювала Зоя Андріївна, встановлено меморіальну гранітну дошку.

Торік пішов з життя Бахтієр Худойназаров (1965-2015), таджицький кінорежисер і продюсер. Народився в Душанбе, працював журналістом на радіо і телебаченні, асистентом режисера на кіностудії «Таджикфільм». У 1989 році закінчив режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії. Дебютував у 1991 році кінострічкою «Братан», знятою в жанрі road movie в пустелі Средньої Азії. Стрічка була помічена й отримала чимало призів на міжнародних кінофестивалях. Другий фільм «Кош ба кош» (1993), знятий під час міжнаціональних конфліктів у Таджикистані, був відзначений «Срібним левом» Венеційського кінофестивалю. Найвідомішою роботою Худойназарова став «Місячний тато» (1999, з Чулпан Хаматовою і Моріцем Бляйбтроєм у головних ролях). Кінострічка «В очікуванні моря», знята в 2012 році, відкривала Римський кінофестиваль. Останнім часом режисер мешкав у Берліні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-