Українцю Литвинову в Росії

Українцю Литвинову в Росії "намалювали" 8,5 року тюрми

Укрінформ
Суд у Росії засудив українця Сергія Литвинова до 8 років і 6 місяців позбавлення волі за звинуваченням у грабежі, який він нібито чинив під час бойових дій на Луганщині.

Про це поінформував адвокат Литвинова Віктор Паршуткін, повідомляє "Радіо Свобода".

"Я сподівався, що сьогодні він буде виправданий і справу припинять, але ні", - заявив захисник.

За його словами, відразу до суду направили апеляційну скаргу на вирок. Крім того, після вступу вироку в силу буде направлена скарга до Європейського суду з прав людини із переліком тортур, які застосовувалися до Литвинова, - результати психіатричної експертизи, що підтверджує факт тиску, є в матеріалах справи.

"Також я планую подати позов проти низки російських телеканалів, які обмовили мого підзахисного як масового вбивцю. Серед ЗМІ буде Перший канал. Крім цього, я буду ініціювати виплату компенсації Литвинову за рік, який він провів у СІЗО лише за звинуваченням у масових вбивствах", - зазначив Паршуткін.

Влітку 2014 року Литвинова затримали російські правоохоронці в районній лікарні в Ростовській області Росії, куди він потрапив після перетину кордону разом із біженцями. Його звинуватили в масових вбивствах мирних жителів і зґвалтуваннях, які він нібито вчинив, перебуваючи в складі добровільного батальйону "Дніпро-1". Згодом, коли адвокат, київська правозахисниця Марія Томак і консульська служба України зуміли довести, що "загиблих" мирних громадян ніколи не існувало, Слідчий комітет Росії зняв із Литвинова звинувачення у воєнних злочинах, залишивши розбій. Слідство заявляє, що він разом із двома невідомими українськими військовослужбовцями, викрав два автомобілі у громадянина Росії, який проживає в Луганській області України. Литвинов всі звинувачення заперечував і наполягав на тому, що потерпілого ніколи не бачив, участь в грабежі не брав.

МЗС України вимагало від російської сторони припинити політичне переслідування українця і забезпечити його негайне звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-