Мешканці гуртожитків зможуть приватизувати своє житло – Васюник

Мешканці гуртожитків зможуть приватизувати своє житло – Васюник

Укрінформ
Завдяки ухваленим сьогодні законодавчим змінам мешканці гуртожитків зможуть приватизувати житло, в якому проживають.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив співавтор законопроекту, народний депутат Ігор Васюник, коментуючи ухвалення Верховною Радою закону щодо удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків. Відповідний документ підтримали 252 народних депутатів.

"Це дійсно важливий законопроект, на який всі ці роки чекали десятки тисяч сімей по всій Україні. Люди, які по п'ять і більше років проживають в гуртожитках, зможуть приватизувати житло. Важливо також, що з'явиться можливість в судовому порядку визнати недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому. Адже по всій Україні незаконно приватні структури приватизовували гуртожитки разом з людьми, яких потім з сім'ями викидали на вулицю", - сказав Васюник.

За словами депутата, робота над цими законодавчими змінами велася з 2012 року. Співавторами законопроекту є понад 20 народних депутатів з різних фракцій. "Але протягнути законопроект в попередній каденції було фактично не можливо через лобістські групи, які відстоювали інтереси власників гуртожитків. Тепер у мешканців гуртожитків з'явилась можливість захистити свої права та майно", - наголосив Васюник.

За його словами, окрім того, законодавчі зміни дадуть наступні можливості для мешканців гуртожитків: надають право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом; приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію; приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність; право на приватизацію житла матимуть не тільки "наймачі" кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб "наймач" на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п'яти років, підкреслив депутат.

За його словами, приватизація житлових приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

За даними Мінрегіону, станом на 1 січня 2016 року в Україні налічувалося всього 3032 гуртожитків. З них державної форми власності – 550, у статутному капіталі товариства – 517, комунальної форми власності – 1965. Усього передано гуртожитків у комунальну власність 1590. З державної форми власності – 1194, зі статутного капіталу товариств – 314.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-