Питання незаконного використання природних ресурсів турбують громадян - Урядовий контактний центр

Питання незаконного використання природних ресурсів турбують громадян - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Антропогенне і техногенне навантаження на навколишнє природне середовище в Україні у кілька разів перевищує відповідні показники у розвинутих країнах світу.

Про це йдеться в Основних засадах (стратегії) державної екологічної політики України на період до 2020 року.

Тривалість життя в нашій країні становить у середньому близько 66 років (у Швеції - 80, у Польщі - 74). Значною мірою це зумовлено забрудненням навколишнього природного середовища внаслідок провадження виробничої діяльності підприємствами гірничодобувної, металургійної, хімічної промисловості та паливно-енергетичного комплексу. Руйнівний вплив на стан довкілля в зоні АТО спричиняє збройний конфлікт на Сході України. Артобстріли та мінування значних територій призводять до знищення лісів, захисних лісосмуг, порушення грунтового покриву, виникнення пожеж, руйнування об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів, а також потенційно-небезпечних об'єктів, що викликає забруднення атмосферного повітря, грунтів, водних ресурсів тощо.

В останні роки безпрецедентного резонансу набула на Поліссі й Волині "бурштинова лихоманка": протизаконний видобуток з подальшою контрабандою бурштину призводить до псування та повної втрати родовищ, спричиняє негативні екологічні наслідки на цих територіях, не кажучи вже про моральний та матеріальний аспект проблеми.

Весна та літо 2015 року позначилися рекордно великою кількістю загорянь у природних екосистемах по всій території країни, найбільш - у лісах і на торфовищах Поліського регіону. Значне забруднення довкілля нафтопродуктами та токсичними сполуками відбулося внаслідок пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київщини.

Втім, позитивним для охорони навколишнього природного середовища є прийняття Верховною Радою у 2015 році Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття", нормами якого передбачено вдосконалення охорони об'єктів Червоної книги України; збереження територій природно-заповідного фонду; охорона середовищ існування об'єктів біорізноманіття.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), простежується стійка тенденція до зростання числа звернень з проблем екології, кожне третє з яких стосується забруднення атмосфери.

Так, продовжують надходити скарги на забруднення атмосфери відходами підприємств у Запоріжжі, Кривому Розі Дніпропетровської області та інших містах. З метою розв'язання порушених проблем упродовж 2015-2016 років Центром надіслано понад 4 тисячі звернень для розгляду органам виконавчої влади, переважно Державній екологічній інспекції, обласним державним адміністраціям, Державній санітарно-епідеміологічній службі, Міністерству внутрішніх справ.

Зокрема, на урядову "гарячу лінію" зателефонувала заявниця - ветеран праці, пенсіонерка з м. Кривий Ріг Дніпропетровської області та поскаржилася з приводу забруднення повітря підприємством ПАТ "АрселорМіталл Кривий Ріг". Жінка повідомила, що рік у рік у місті чорне небо і запахи різних газів, від яких починається кашель. Пенсіонерка просила перевірити концентрацію викидів шкідливих речовин в атмосферу та застосувати заходи впливу до відповідальних за це осіб. У Державній екологічній інспекції в Дніпропетровській області повідомили, що на початку поточного року було проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря ПАТ "АрселорМіталл Кривий Ріг". У ході перевірки було виявлено ряд порушень Закону України "Про охорону атмосферного повітря", посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та видано приписи з метою усунення виявлених порушень.

З аналогічною скаргою звернувся житель м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області. Заявник зазначив, що забруднення атмосферного повітря відбувається внаслідок діяльності ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат ім.Ф.Е.Дзержинського", а його звернення до міської ради та Служби надзвичайних ситуацій міста так і не спричинили позитивних зрушень. Він просив вжити заходів щодо припинення забруднення повітря, а також знизити норми рівня гранично допустимих викидів. У Держекоінспекції у Дніпропетровській області поінформували про проведені перевірки, назвали складені за їх результатами акти, приписи тощо. Крім того, повідомлено про нараховані збитки, заподіяні державі внаслідок наднормативних викидів забруднених речовин в атмосферне повітря, що були сплачені підприємством.

Заявниця з Баштанського району Миколаївської області, зателефонувавши на "гарячу лінію", повідомила фахівцям Центру, що мешканець цього ж району здійснює вирубку невибракуваних дерев у лісосмузі на території Плющівської та Піськівської сільських рад. Вона вже зверталася з цього приводу до правоохоронних органів, проте безрезультатно. В процесі розгляду звернення Держекоінспекцією у Миколаївській області разом з Пісківською сільрадою було здійснено обстеження зазначеної лісової смуги та виявлено пошкодження дерев невстановленими особами. За результатами проведеного заходу розраховано збитки, завдані навколишньому природному середовищу, що складають понад 103 тисячі гривень. Матеріали направлено до БаштанськогоРВУМВС у Миколаївській області для встановлення винних осіб та вирішення справи по суті.

Заявник з Підволочиського району Тернопільської області звернувся зі скаргою на двох жителів м. Тернопіль, які без жодних дозвільних документів вивозять глину з місцевого кар'єру. Небайдужий громадянин просив здійснити перевірку викладених фактів та посприяти у притягненні винних осіб до відповідальності. За результатами розгляду звернення в Управлінні Міністерства внутрішніх справ України у Тернопільській області зареєстрували дане звернення та долучили до матеріалів кримінального провадження, передбаченого ч.2ст.240КК України. Досудове розслідування триває.

Ось одне з численних звернень на урядову "гарячу лінію" стосовно незаконного видобутку бурштину - від жительки Зарічненського району Рівненської області. Пенсіонерка занепокоєна добуванням бурштину в селі Річки, внаслідок чого порушено грунт так, що річка вийшла з берегів та затопила будинки. Зарічненською районною державною адміністрацією Рівненської області звернення було направлено для розгляду Сарненській місцевій прокуратурі та Зарічненському відділенню поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області.

Отже, протести громадськості, звернення громадян на урядову "гарячу лінію" насправді допомагають привернути увагу влади до правового вирішення питань, у тому числі щодо видобутку бурштину.

За період з 8 по 14 квітня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 34 тисячі 116 дзвінків, а також 701 звернення зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-