Експерти підтвердили автентичність однієї зі знайдених СБУ картин

Експерти підтвердили автентичність однієї зі знайдених СБУ картин

Укрінформ
Експертне дослідження наразі підтвердило автентичність однієї з чотирьох картин із нідерландського музею Westfries, які були викрадені у 2005 році.

Про це у четвер на спільному з главою МЗС України і послом Нідерландів в Україні брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак.

«Ще не проведені експертизи. Експертизи будуть проводитися в рамках порушених голландськими правоохоронцями кримінальних проваджень. Але ми провели експертне дослідження однієї з картин, і попередньо нам підтвердили фахівці автентичність цієї роботи», - сказав Грицак.

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня голова СБУ Василь Грицак заявив, що спецслужба разом із голландськими правоохоронцями знайшли 4 картини, які у січні 2005 року викрали з нідерландського музею Westfries.

Перша - «П'єса на кухні» художника Флоріса ван Шутена. Дата написання - 17 сторіччя, друга - «Світська жінка», художник - Якоб Вабен, дата написання - 1622 рік, третя - «Повернення Ієфая» Якоба Вабена, 1625 рік. Назва четвертої картини наразі невідома.

9-10 січня 2005 року з музею Westfries у Хорні (Нідерланди) зникла колекція з 24 картин і 70 виробів зі срібла, які були основою колекції 17-го і 18-го сторіч.

Згідно з повідомленням, розміщеним на сайті музею, «у липні 2015 року дві людини, які представилися як учасники українського добровольчого батальйону, повідомили голландське посольство в Києві, що володіють повною колекцію картин, вкрадених з Westfries».

У грудні на сайті нідерландського музею Westfries з'явилося повідомлення, що викрадена з цього закладу у 2005 році колекція картин голландських художників знаходиться в Україні.

Також у музеї повідомили, що викрадачі не знали реальної вартості вкраденого, оскільки зажадали викуп у 50 мільйонів євро, тоді як вартість колекції, за оцінками експертів, становить близько 500 тисяч євро. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-