Деканоідзе хоче, щоб київські поліцейські

Деканоідзе хоче, щоб київські поліцейські "побраталися" з берлінськими

Ексклюзив
Укрінформ
Глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе хоче встановити партнерські контакти між поліціями Києва і Берліна.

Про це вона розповіла кореспонденту Укрінформу в ФРН після закінчення візиту в Берлін.

"Ми говорили про те, щоб берлінська поліція "подружилася" з київською поліцією... Ще хочу, щоб Крищенко (начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко - ред.) відвідав Берлін і сам подивився, як працює організм поліції великого міста. Це дуже важливо", - заявила Деканоідзе.

Вона наголосила, що після переатестації у Києві призначено "абсолютно нових, нормальних людей, які вже працюють", і досвід Берліна, міста з майже таким самим населенням - 3,5 млн осіб, буде дуже корисний для Києва.

У перспективі, на думку глави Нацполіції, в цілому Україні може статися в пригоді досвід земельної системи розбудови поліції. "У нас вона (система - ред.) більш вертикальна, але Україна - така велика держава, що в хорошому майбутньому, коли ми вже побудуємо нормальну структуру і функціонал, я думаю, треба буде децентралізовувати ту ж поліцію", - пояснила цінність німецького досвіду Деканоідзе.

При цьому вона уточнила, що це питання не сьогоднішнього дня: "це в майбутньому, не зараз, роки через півтора-три; адже потрібно очистити систему, потрібно знайти нові кадри". І добитися, "щоб у нас була така сама 100-відсоткова довіра до поліції, як у берлінської поліції".

Під час зустрічей з президентом Федеральної поліції ФРН Дітером Романном, президентом поліції Берліна Клаусом Кандтом і держсекретарем МВС Емілі Хабер шеф української Нацполіції окреслила кілька напрямів взаємодії. Серед них боротьба з тероризмом, зокрема, у зоні АТО, де поліцейські щодня стикаються з серйозними терористичними ситуаціями. Тому українська сторона звернулася з проханням про проведення тренінгів фахівцями Федеральної поліції, в якій є дуже серйозний підрозділ по боротьбі з тероризмом. Також Деканоідзе "дуже б хотіла, щоб вони проводили тренінги для Маріуполя і Луганська", по роботі з людьми, які реально перебувають під загрозою щодня.

Окрім тренінгів на території України, можливі й курси в Німеччині, причому для керівного складу Нацполіції. "Президент Федеральної поліції сказав, що якщо буде людина, яка добре розмовляє німецькою мовою, вони можуть запросити її до Німеччини, все показати і розповісти, влаштувати тренінг для майбутнього лідера", - повідомила Деканоідзе.

За її словами, після повернення до Києва (в четвер - ред.) потрібно буде "переглянути кілька осіб, які реально можуть навчитися багато чому (і стати керівником) будь-якого рівня, і для Києва, і для регіонів, і для центрального апарату".

Із вже практично готових проектів вона назвала допомогу німецьких колег у створенні кол-центру патрульної поліції, на що німецька сторона вирішила виділити майже 70 тис. євро. Вивчатиметься питання про те, яку технічну допомогу може ще надати німецька сторона.

Інші перспективні напрями двосторонньої співпраці, того, в яких сферах нам потрібна допомога ФРН, будуть прописані в листі, який керівництво Нацполіції готує на адресу німецьких колег. При цьому не йдеться про формальну угоду, "це буде щоденна робота". І вже незабаром Україну погодилися відвідати президент Федеральної поліції ФРН Дітер Романн і президент поліції Берліна Клаус Кандт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-