Соцзахист цивільних заручників має забезпечити держава  - волонтер

Соцзахист цивільних заручників має забезпечити держава - волонтер

Укрінформ
Ряд громадських і волонтерських організацій розробляють законопроект, що має врегулювати на законодавчому рівні основи соціального захисту громадян, які пройшли через полон на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Зокрема, пропонується ввести статус цивільного заручника з усіма соціальними виплатами, які випливають з цього.

Про це у вівторок на прес-конференції «Презентація законопроекту про соціальний захист цивільних полонених» в Укрінформі розповіла один з ініціаторів законопроекту, голова ОО «Блакитний птах» Ганна Мокроусова.

«Ми допомогли з рядом волонтерських організацій величезній кількості людей (звільнених із полону бойовиків на Донбасі - ред.). Ми стикалися з абсолютно ненормальними ситуаціями, в яких ми розуміли, що це ненормально, що волонтери тут допомагають, але не допомагає держава. У нашій практиці були люди, які приїжджали з полону без документів, з гострими проблемами із здоров'ям. Без документів ми не могли людей поселити ні в хостелі, ні покласти в лікарню. Природно все це ми робимо тільки за допомогою якихось донорських організацій або за допомогою збирання коштів», - сказала вона.

За словами Мокроусової, ідея написання такого законопроекту з'явилася ще два роки тому. Вже тоді в середовищі волонтерів прийшло розуміння, що людям, які вийшли з полону бойовиків, потрібна, крім медичної допомоги, тривала психологічна допомога.

«Вже тоді ми розуміли, що не повинні волонтери брати на себе функції держави, не повинні волонтери лікувати людей», - відзначила вона.

У той же час Мокроусова переконана, що на законодавчому рівні в Україні необхідно запровадити статус цивільного заручника з усіма соціальними виплатами, що випливають з цього.

«Ми безпосередньо пропонуємо: перше, дати статус людям, які незаконно затримувалися на окупованій території України. По суті, щоб був статус цивільного заручника. Друге, ми пропонуємо, щоб держава взяла на себе забезпечення медичного обстеження і лікування, а також, щоб була одноразова можливість санаторно-курортного лікування і психологічна реадаптація. Також ми пропонуємо передбачити одноразові грошові компенсації», - наголосила вона.

Як пояснила Мокроусова, всі виплати будуть прив'язані до мінімальної зарплати і будуть розраховуватися з огляду на те, скільки часу людина була в полоні, яку шкоду було завдано її здоров'ю, наскільки людина втратила працездатність. Крім того, планується передбачити виплати родичам у разі смерті.

«Загалом, у цьому законі ми не передбачаємо якихось золотих гір. Все адекватно, все те, чим ми вже втомилися займатися, те, чим не повинні ми займатися. За великим рахунком, ніяких особливих пільг, нічого більшого ми тут не передбачаємо. Тобто, досить розумні вимоги, мінімальні, які повинні забезпечуватися правовою державою», - відзначила вона.

Законопроект про соціальний захист цивільних полонених наразі знаходиться в роботі. Ініціатори цього документа запросили всіх бажаючих підключитися до його вдосконалення.

Фото: hromadskeradio.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-