Захист політв'язня Костенка у квітні подаватиме на дострокове

Захист політв'язня Костенка у квітні подаватиме на дострокове

Ексклюзив
Укрінформ
Дмитро Сотников, адвокат кримського майданівця Олександра Костенка, що відбуває ув’язнення в колонії Кіровської області, подасть на умовно-дострокове звільнення в квітні.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

«У нас з'явилася можливість подавати на умовно-дострокове звільнення Олександра Костенка - з 6 квітня. Плюс до цього важлива принципова можливість його екстрадиції в Україну. Важливий факт, що до Саші недавно пропустили генконсула України Г.С.Брескаленка (радника з консульських питань - ред.), тим самим де-факто визнавши його українське громадянство», - сказав Сотников.

За його словами, Брескаленко обіцяв допомогти з оформленням клопотання про екстрадицію Костенка в Україну.

Крім того, адвокат продовжує займатися касацією до Верховного суду Росії на вирок Костенка, а також скаргою на відмову порушити кримінальну справу «Костенко проти ФСБ» за застосовані до нього тортури.

Складним залишається стан здоров'я Костенка. Операція на руці, зламаній співробітниками ФСБ під час тортур, проведена після оголошення вироку в Криму, покращання не принесла. Зараз Олександру пропонують зробити другу операцію в медсанчастині колонії. Але Костенко не хоче «знову різати», просить про можливість показати хвору руку цивільним лікарям у клінічних умовах.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Костенко був викрадений біля дверей власного під'їзду в Сімферополі невідомими людьми, що виявилися співробітниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили його написати явку з повинною з визнанням, що він, знаходячись у Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркута" камінь, який поставив тому синяк на передпліччі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-