Міжнародне право визначає злочинний статус російських

Міжнародне право визначає злочинний статус російських "добровольців" - експерт

Укрінформ
Так звані "добровольці" з Росії, які воюють на Донбасі, є найманцями та учасниками агресії РФ проти України. Доказів, які підтверджують засилання державою РФ найманців, банд та іррегулярних сил в Україну, навіть у відкритих джерелах достатньо, щоб кваліфікувати такі дії РФ як "агресія" відповідно до міжнародного права.

Про це на прес-конференції в Укрінформу заявив голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян Микола Козирєв.

"Російське керівництво офіційно відмежовується від "добровольців", які прямують на Донбас вбивати. Однак факт засилання найманців, банд та груп в Україну державою РФ з метою їх участі у бойових діях підтверджується відкритою участю в масовому вербуванні найманців офіційно зареєстрованими ветеранськими та іншими організаціями, а також наявністю на території РФ мілітаристської інфраструктури для вербування, підготовки, озброєння найманців та направлення їх через кордон в Україну", - наголосив Козирєв.

Він підкреслив, що засилання Росією найманців та іррегулярних груп є очевидним, що дозволяє ці факти кваліфікувати як факти агресії РФ проти України "формі вторгнення збройних сил держави на територію іншої держави". При цьому, правовий статус всіх російських "добровольців", що прямують "захищати народ Новоросії" - учасники агресії.

На переконання правозахисника, необхідно постійно збирати усі наявні факти з цього приводу з метою їх використання у подальшому у міжнародному трибуналі по агресії РФ проти України.

Водночас Козирєв звернув увагу на те, що і в Україні до кінця не врегульовано питання щодо статусу добровольців, які були учасниками бойових дій у складі добровольчих батальйонів, або медичними працівниками у складі військового шпиталю. Наразі правозахисна організація надає усім потребуючим правову підтримку, однак важливо, щоб українська влада врегулювала усі проблемні питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-