У Києві сьогодні поминають жертв Куренівської трагедії

У Києві сьогодні поминають жертв Куренівської трагедії

Укрінформ
Близько ста людей зібралися у неділю на майданчику біля прохідної Подільського трамвайного депо, щоб вшанувати жертв Куренівської трагедії, що сталася 55 років тому.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, на захід прийшли ветерани-транспортники, очевидці «Куренівського потопу», родичі  загиблих, працівники комунального підприємства «Київпастранс» та громадські діячі, які вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Наразі тривають заходи у пам'ять жертв, після цього відбудеться покладання квітів до меморіалу пам'яті жертв цієї трагедії.

Нагадаємо, на початку 50-х років у зв’язку з забудовою Сирецького житлового масиву в Києві треба було збільшити виробництво цегли на Петрівських цегельних заводах, що функціонували тоді в районі нинішнього Куренівського тролейбусного депо (вул.Сирецька, 25). На кар’єрах цих заводів розпочиналась підготовка до розкривних робіт у великих обсягах. Щоб зменшити витрати на вивезення грунту, було запропоновано розріджувати його водою і цю масу по трубах перекачувати до Бабиного Яру. Таким чином можна було зменшити витрати на транспортування грунту й одночасно замити яр, на місці якого планувалось створити парк культури й відпочинку.

Замив Бабиного Яру розпочався з 1954 року. З 1954 по лютий 1961 року включно до Бабиного Яру було перекачано 3 341 378 кубічних метрів розрідженої маси. У процесі виконання робіт грубо порушувались рекомендації проектувальників. Так, рівень штучного водоймища у Бабиному Яру згідно з проектом мав підтримуватись на позначці 118-120 м, фактично же його піднімали до 150-160 метрів.

Внаслідок порушень, у штучному водоймищі Бабиного Яру води зібралось удвічі більше від проектної норми. Вода почала шукати собі вихід і знайшла його в греблі № 4 (за нинішніми ознаками вона була споруджена між територією лікарні ім.Павлова і вул. Олени Теліги). Гребля почала розмиватись і раптово зруйнувалась. Це сталося вранці 13 березня 1961 року приблизно о 9 годині 20 хвилин і тривало 10 – 15 хвилин. Вал рідкої земляної маси заввишки 8 - 10 метрів з гуркотом ринув у бік вулиці Фрунзе, зносячи все на своєму шляху: дерева, будівлі, транспортні засоби, людей.

Основний удар прийшовся на трамвайний парк ім.Красіна (нині Подільське трамвайне депо), його територія перетворилася на суцільне озеро. Безвинно загинули 50 електротранспортників, 48 родин (147 осіб), які проживали в гуртожитку, залишились без даху над головою.

За часів радянської влади ця сумна дата була під забороною. Вперше відкрито електротранспортники вшанували пам'ять жертв катастрофи 1991 року. А через три роки тут було відкрито Пам’ятний знак, на стелі якого викарбовано прізвища усіх загиблих електротранспортників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-