Мін’юст РФ отримав звернення від України про передачу Сенцова

Мін’юст РФ отримав звернення від України про передачу Сенцова

Укрінформ
Міністерство юстиції Росії отримало звернення від України про передачу режисера Олега Сенцова і ще трьох засуджених громадян України і розгляне його протягом 30 днів.

Про це повідомляє ТАСС.

"Звернення міністерства юстиції України стосовно Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка надійшли в Мін’юст Росії 10 березня факсимільним зв'язком. Строк розгляду документів становить 30 днів", - йдеться в повідомленні.

У відомстві також зазначили, що Росією й Україною розглядаються звернення про передачу 13 росіян, засуджених українськими судами до позбавлення волі для відбування покарання в Росії.

У міністерстві пояснили, що питання передачі засуджених між Росією й Україною регулюються Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року і Кримінально-процесуальним кодексом РФ.

"На підставі цих звернень Мін’юст витребує у ФСВП необхідні українській стороні документи стосовно зазначених засуджених, передбачені названою конвенцією. При їх надходженні документи будуть перевірені на відповідність положенням конвенції, у тому числі на наявність або відсутність підстав, що перешкоджають передачі засудженого", - пояснили в Мін’юсті. Потім документи будуть надіслані українській стороні для розгляду по суті.

"При отриманні з міністерства юстиції України необхідних документів, у тому числі судового рішення про визнання і виконання на території України вироку російського суду, Мін’юст РФ надішле їх у ФСВП для внесення подання до суду в порядку, передбаченому КПК", - повідомили у відомстві.

І вже остаточне рішення про передачу засудженого згідно з російським законодавством приймається в судовому порядку.

"Рішення суду, що набуло чинності, Мін’юстом Росії надсилається в Мін’юст України як підстава для передачі засудженого в Росії громадянина цієї держави з проханням дати доручення компетентним органам зазначеної держави узгодити питання фактичної передачі засудженого з ФСВП", - додали в Мін’юсті.

Як повідомляв Укрінформ, російська влада звинуватила кримчан Сенцова і Кольченка у причетності до терактів у Криму. За сфабрикованим обвинуваченням Сенцова засудили до 20 років ув'язнення, Кольченка - до 10 років у колонії суворого режиму. Російська правозахисна організація "Меморіал" оголосила Сенцова, Кольченка та затриманого разом з ними Геннадія Афанасьєва політичними в'язнями. З вимогою звільнити Сенцова виступили багато діячів культури, включаючи членів Європейської кіноакадемії, учасників Берлінале і російського кінорежисера Андрія Звягінцева

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Міністр юстиції Павло Петренко висловив побоювання, що РФ може знову проігнорувати міжнародні норми і не віддати незаконно засуджених політв'язнів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-