Україна найменше витрачає на в'язнів, а Росія найбільше саджає - звіт РЄ

Україна найменше витрачає на в'язнів, а Росія найбільше саджає - звіт РЄ

Укрінформ
У Росії у 2014 році було найбільше в’язнів на душу населення, а в Україні - найменші витрати на одного в’язня.

Про це свідчать дані нового щорічного статистичного звіту Ради Європи про становище у в'язницях країн-членів, повідомляє Радіо Свобода.

"Станом на 2014 рік у Росії в закладах позбавлення волі перебувало в перерахунку на кожні 100 тисяч населення 467,1 особи. Це найбільша величина серед тих країн-членів Ради Європи, які подали такі дані", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в Україні ця кількість склало 204,0 в’язня на 100 тисяч населення. Але серед даних країн-членів Ради Європи середнє медіанне значення значно менше – 124,0 в’язня на 100 тисяч населення.

Крім того, Росія опинилася за даними 2014 року на другому місці, після Албанії, за відсотком в’язнів, засуджених за вбивства і спроби вбивств – їх там 27,1 відсотка (в Албанії таких аж 39,4%).

В Україні ув’язнених за вбивство чи спробу вбивства того року було 9,8 відсотка від загального числа в’язнів, що менше від медіани у 12,3%.

Україна ж опинилася на останньому місці за коштами, що виділялися на утримання одного в’язня на день (це вже дані за 2013 рік) – лише 2,68 євро в перерахунку. В Росії, за даними цієї держави, ця сума сягає 25,87 євро. Медіана становить 44,78 євро.

Серед держав, що подали такі дані, найбільші щоденні витрати на в’язня оголошені в Сан-Марино – 685 євро. Як сказано у звіті, 2013 року у в’язниці цієї невеликої держави з трохи більше як 32 тисячами населення було два в’язні, 2014-го – чотири.

Водночас заступник Генпрокурора Олег Заліско у коментарі Укрінформу повідомив, що витрати на добове харчування одного засудженого в установах Державної пенітенціарної служби становлять 15 грн 30 коп.

"Витрати державного бюджету на добове харчування одного засудженого у 2015 році зросли майже на 31% і становлять 15 грн. 30 коп", - сказав він.

Заліско зазначив, що середня місячна зарплата засуджених становить 548 грн, однак ця платня є нижчою від законодавчо встановленого мінімального рівня майже у 2,5 рази. Також наразі перед звільненими з установ виконання покарань існує заборгованість із виплати заробітної плати на суму 248 тис. грн.

За словами посадовця, в основному у в`язницях займаються виготовленням сільгосптехніки та запчастин до неї, пошиттям одягу та взуття, видобуванням та переробкою гранітної сировини, деревообробкою, сільськогосподарським виробництвом тощо.

Нагадаємо, на підконтрольній Україні території працює 148 установ пенітенціарної служби та 622 підрозділи кримінально-виконавчої інспекції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-