Історики вирішать, чи буде на Хмельниччині пам'ятна дошка двом польським партизанам

Історики вирішать, чи буде на Хмельниччині пам'ятна дошка двом польським партизанам

Укрінформ
Пам’ятна дошка польським партизанам у Старокостянтинові на Хмельниччині буде встановлена не раніше вересня, проте, можливо, не з’явиться і зовсім.

Про це повідомляє Польське радіо.

Йдеться про меморіальну дошку, яка мала бути присвячена двом польським партизанам часів гітлерівської окупації  – Вацлавові Копісту і Лєонардові Зуб-Здановичу. Проте, за даними Українського інституту національної пам’яті, другий з них був причетний до вбивств українського цивільного населення.

Представники Спілки поляків України зустрілися з директором Українського інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем і в результаті цієї зустрічі вирішили, що відкриття дошки відкладається до початку вересня. Протягом цього часу справу досліджуватимуть польські та українські історики.

Український інститут національної пам’яті повідомив про наявність документів, які підтверджують, що Лєонард Зуб-Зданович, як солдат Національних збройних сил відповідальний за пацифікацію українського населення в районі Замості (Zamość). Якщо це підтвердиться, поляки схильні відмовитися від встановлення пам’ятного знаку.

Польська меншина та Український інститут національної пам’яті також узгодили, що буде створена спільна комісія, яка займатиметься польськими меморіалами в Україні, зазначає веб-видання.

Фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-