У Міносвіти заявили про новий механізм фінансування вишів

У Міносвіти заявили про новий механізм фінансування вишів

Укрінформ
Міністерство освіти та науки планує розробити новий механізм фінансування вищої освіти.

Про це під час дебатів щодо фінансування вищої освіти, організованих аналітичним центром CEDOS, сказала перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун, повідомляє прес-служба МОН.

«Ми міняємо механізм державного замовлення на інший тип фінансування, яке базуватиметься на результатах», - сказала Совсун.

Нова модель фінансування, запропонована МОН, містить кілька складових. По-перше,  це фінансування вишів на основі минулорічних показників. «Ті, хто працює в університетах, повинні мати стабільність, знати про те, що вони отримують 70% фінансування минулого року та зможуть планувати свою роботу на майбутнє», - зазначила перший заступник міністра.

При цьому вона зауважила, що необхідно розробити показники, які базуються на результатах навчання у внз найкращих студентів та можливості студентів вирішувати, до якого університету їм піти навчатися.

Інший компонент – це якість дослідницької роботи в університетах, задля чого виші повинні бути не лише центрами навчання, а й центрами проведення досліджень.

Крім того, передбачається створення соціальних фондів для найкращих та соціально вразливих категорій студентів.

«Стипендію отримуватимуть соціально вразливі категорії студентів, а також найкращі студенти. Однак, не може бути 75% найкращих студентів, бо це профанує саму ідею – найкращий студент», - пояснила Совсун.

Одним із варіантів підтримки осіб, які навчаються, МОН пропонує надання кредитів на покриття видатків, пов’язаних із навчанням.

Також у новій моделі фінансування пропонується створити фонди капітального інвестування, виходячи з потреб кожного університету.

«Якщо ми розподіляємо державні кошти вищому навчальному закладу, ми повинні дивитись на якість науково-дослідницької роботи. Основна ідея – створити таку систему, яка дозволятиме надавати кошти високоякісній освіті», - сказала Совсун.

Також можливе фінансування і приватних внз, у тому випадку, якщо їх вибирають найкращі абітурієнти. Як зазначили у міністерстві, новий Закон України «Про вищу освіту» дає можливість надавати державне фінансування приватним університетам. У змінах до законодавства, які нині напрацьовані в Міністерстві і будуть представлені на розгляд громадськості для обговорення, приватні навчальні заклади отримуватимуть фінансування за одним показником – кількістю студентів із числа найкращих, які захотіли навчатися у приватному закладі.

У Міністерстві зазначили, що на сьогодні система фінансування вищої освіти покриває оплату комунальних послуг університетів та оплату праці викладачів. Кількість викладацьких ставок чітко прив’язана до кількості студентів. Замість того, щоб навчати меншу кількість студентів та мати гроші на інші видатки, передусім, на дослідження, це автоматично стимулює витрачання всіх грошей тільки на навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-