Українці розповіли про переваги та недоліки євроінтеграції - дослідження

Українці розповіли про переваги та недоліки євроінтеграції - дослідження

Укрінформ
Українці вважають, що найбільше приєднанню України до Європейського Союзу заважає корупція.

Такі дані соцопитування оприлюднила у четвер на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

«43 відсотка населення України вважають, що найбільше приєднанню країни до ЄС заважає: корупція та повільний темп реформ; недостатній економічний розвиток України (41 відсоток) та низький рівень життя населення (36 відсотків)», - сказала Бекешкіна.

Окрім того, 27 відсотків населення вважає, що на заваді євроінтеграції України стоїть агресія Росії і воєнні дії на Донбасі, 22 відсотка називають перешкодою позицію західних держав-членів, які не прагнуть бачити Україну членом ЄС. 20 відсотків українців вважають, що на шляху до ЄС стоять проблеми з демократією та правами людини в Україні.

Запровадження безвізового режиму важливо для 57 відсотків українців - повідомила політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна.

За її словами, такої позиції дотримується абсолютна більшість жителів західного (80 відсотків) і центрального (64 відсотка) регіонів. На півдні кількість противників і прибічників безвізового режиму приблизно на однаковому рівні. На сході і Донбасі важливим безвізовий режим вважає лише 39 відсотків місцевих жителів.

Золкіна зауважила, що основними перевагами від членства в Євросоюзі українці вважають можливість вільного пересування, підвищення рівня життя людей, вільний доступ молоді до навчання в університетах держав-членів ЄС. Кожне четвертий українець вважає, що членство в ЄС сприятиме проведенню внутрішніх реформ в Україні.

Основними негативними наслідками від членства в ЄС можуть бути: еміграція українців за кордон, погіршення відносин з Росією. Також існують побоювання, що це призведе до підвищення рівня безробіття, втрати російських ринків. За словами Золкіної, щодо уявлень про можливі негативні наслідки  приєднання до ЄС, то тут мають місце регіональні відмінності. Зокрема, погіршення відносин з Росією найбільше побоюються на Донбасі - 33 відсотка та півдні - 35 відсотків, на сході - 38 відсотків, тоді як на заході цього очікують лише 19 відсотків і в центрі - 22 відсотка жителів регіону. Страх, що підвищиться рівень безробіття, найбільш поширений серед жителів на сході, найменше - на заході.

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова в період з 14 по 22 листопада 2015 року в усіх регіонах України за винятком Криму на окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2 тисячі респондентів віком від 18 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-