Порядок та законність звільнення є найактуальнішою проблемою у трудових відносинах громадян - Урядовий контактний центр

Порядок та законність звільнення є найактуальнішою проблемою у трудових відносинах громадян - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Соціально-трудові відносини, як відомо, виникають між роботодавцями і найманими працівниками та здійснюються ними безпосередньо або за участі держави. 

Найважливішими складовими таких відносин є порядок працевлаштування, оплата праці, режим та умови праці, охорона праці, гарантії збереження робочого місця, участь працівника в прийнятті рішень, дієвість функціонування колективно-договірних механізмів, рівень поваги до людської честі та гідності працівника з боку керівництва тощо. Якість соціально-трудових відносин істотно впливає на самопочуття громадян та загальну атмосферу в суспільстві.

Характерною особливістю сучасного трудового права в нашій країні є те, що його супроводжує значна кількість підзаконних нормативно-правових актів, які містять тисячі норм. Окремі з них нерідко вступають у суперечність з актами вищого за юридичною силою рівня. Крім того, зазнав істотних змін комплекс суспільних відносин за участю профспілок. З'явились нові суб'єкти трудового права в особі організацій роботодавців. Отже, необхідність прийняття нового Трудового кодексу України назріла давно. Верховною Радою прийнято 05.11.2015 р. у першому читанні проект Трудового кодексу. Порівняно з чинним трудовим законодавством у законопроект включено регулювання питань щодо: формулювання вимог з питань забезпечення права працівників на повагу до їх честі й гідності у трудових правовідносинах; визнання цивільно-правових відносин трудовими; порядку укладення письмового трудового договору, його дії та припинення; уточнення щодо оплати праці за різних обставин виконання робіт, зокрема, у разі суміщення професій (посад), поділу робочого дня на частини, усунення дискримінації в оплаті праці за сумісництвом; установлення фінансової відповідальності роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам та ін.

Тож однією з найактуальніших для громадян є тема трудових відносин, про що свідчать звернення на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2015 року та з початку 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 4500 звернень з питань трудових відносин.

Третина з них стосувалася порядку та законності звільнення, переважно у зв'язку з реорганізацією та скороченням штату, що спричинено складністю економічної ситуації на підприємствах і в організаціях, у тому числі бюджетних. Найбільше скарг припало на листопад, що пов'язано, зокрема, з реорганізацією міліції у Національну поліцію. Громадяни також зверталися щодо порядку надання відпусток, з питань законності відправлення працівників у відпустку, переважно бюджетних установ, та у відпустку без збереження заробітної плати. Крім того, скарги стосувалися відмови у видачі або неналежного оформлення документів про трудову діяльність.

Так, житель м. Апостолове Дніпропетровської області звернувся на урядову «гарячу лінію» зі скаргою на директора автопарку, який повернув заявнику трудову книжку через три роки після звільнення. Заявник стверджує, що у 2012 році звільнився з посади водія, проте трудову книжку отримав лише у 2015-му. Він просив вжити заходів щодо неправомірності дій керівника автопарку та притягнути його до відповідальності. За результатами розгляду звернення, у Головному управлінні Держпраці у Харківській області повідомили, що в лютому поточного року заплановано проведення планової перевірки додержання законодавства про працю на ПАТ «Харківське АТП», в ході якої будуть вивчені питання, порушені у зверненні, після чого заявнику буде надано додаткову відповідь. Водночас у Головному управлінні Держпраці у Харківській області роз'яснили, що громадяни, які звертаються до суду з позовом про стягнення заробітної плати та з іншими вимогами, що виходять з трудових правовідносин, відповідно до п. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються.

Проблеми з одержанням документів виникли у заявника з Кременчуцького району Полтавської області. До 31.12.2015 р. чоловік працював в Управлінні поліції охорони в Полтавській області Національної поліції на посаді поліцейського. Після звільнення він намагається працевлаштуватися на роботу до Національної гвардії України. Керівництво Управління поліції охорони в Полтавській області Національної поліції на запит Національної гвардії України передати особову справу заявника відмовило, мотивуючи це тим, що вона належить державі. Ось такою історією поділився заявник з фахівцями урядової «гарячої лінії», сподіваючись на їх допомогу у вирішенні питання. Розглянувши звернення, у Департаменті поліції охорони Національної поліції повідомили, що 03.02.2016 р. особову справу заявника направлено до військової частини.

Як зазначалося вище, найбільше потребували вирішення питання стосовно порядку та законності звільнення та працевлаштування. Так, жителька м. Лисичанськ Луганської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та повідомила, що її син (виховує двох дітей - двійнят 2012 р.н., має стаж роботи 4 роки в банківській сфері) закінчив Луганський національний аграрний університет і пройшов 5 етапів відбору з високими показниками та співбесіду на прийняття до нової поліції в м. Сєвєродонецьк. Проте, син отримав відмову у працевлаштуванні. Заявниця просила перевірити правомірність відмови у прийнятті сина до нової поліції в м. Сєвєродонецьк та посприяти у його працевлаштуванні. У Головному управлінні Національної поліції в Луганській області після розгляду звернення поінформували, що відповідно до статті 50 Закону України «Про Національну поліцію» громадяни, які виявили бажання вступити на службу в поліцію, зобов'язані пройти обстеження і перевірки. За результатами перевірок сину заявниці було відмовлено у прийомі на службу, що не перешкоджає його праву звернутися у ГУНП з приводу працевлаштування під час проведення наступного набору.

Заявниця з Рахівського району Закарпатської області звернулася на урядову «гарячу лінію» з такого питання. Жінка, яка виховує двох дітей 2008 та 2011 р.н., просила надати роз'яснення, чи має право підприємство Ужанський Національний природний парк, де працює заявниця, перевести її на роботу з повного посадового окладу на 0,5 ставки. На даний час заявниця перебуває в декретній відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами. В Управлінні Держпраці у Закарпатській області поінформували, що згідно зі ст.56 КЗпП України, за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом, може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Отже, фахівці Центру радять звертатися до органів виконавчої влади за допомогою урядової «гарячої лінії» або через веб-сайт Центру зі своїми пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами. І про результати розгляду отримати відповідь у письмовій формі або за бажанням заявника по телефону або електронною поштою.

За період з 5 по 11 лютого 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 89 тисяч 687 дзвінків, а також 791 громадянин звернувся через Інтернет.

Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-