У поліції кажуть, що з квартирних крадіжок розкривається 30-40%

У поліції кажуть, що з квартирних крадіжок розкривається 30-40%

Укрінформ
Майже 165 тисяч помешкань громадян України підключені до пунктів централізованого спостереження Поліції охорони України.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у четвер повідомив начальник Департаменту поліції охорони Сергій Будник.

"Квартирні крадіжки мають тенденцію до зростання. Зараз під наглядом Поліції охорони знаходиться близько 165 тисяч помешкань громадян", - сказав Будник.

За його словами, за минулий рік було зареєстровано близько 25 тисяч випадків проникнень у житлові приміщення. В січні цього року - 2137 випадків, що на 9,7% більше, ніж у січні 2015-го. Відсоток розкриття таких злочинів становить лише 30-40.

Серед причин збільшення кількості квартирних пограбувань Будник назвав як загальну несприятливу економічну ситуацію, так і наслідки бойових дій на сході країни.

"Ситуація криміногенна в Україні, на жаль, не відзначається позитивом. Це пов'язано з тим, що погіршується економічна ситуація, та й з тим, що йде неоголошена війна. Як завжди буває в часи негараздів, піднімає голову злочинність", - зазначив Будник. 

Голова Департаменту поліції охорони зазначив, що серед засобів запобігання квартирним крадіжкам встановлення сигналізації є одним з найдієвіших.

"Проникнень до помешкань, які є під охороною, у рази менше, ніж у ті, які не захищені. Сигналізація, яка є в квартирі або приватному приміщенні, вже змусить злодія замислитися, чи варто проникати в помешкання",  - сказав Будник. 

Як зазначив заступник начальника управління технічної служби Департаменту поліції охорони Сергій Кіфорук, наразі всі запобіжні заходи, такі як встановлення грат на вікна, зміцнення дверей, заміна замків тощо, не дають стовідсоткової гарантії захисту помешкання. Встановлення сигналізації також повністю не гарантує, що ваше помешкання обійдуть крадії, але знижує вірогідність того, що квартиру пограбують. Так, за його словами, у 9 випадках із 10 крадії йдуть з приміщення або взагалі не заходять до нього, якщо розуміють, що спрацювала сигналізація, і лише в одному їх затримують на місці злочину.

"Обійти систему не вдасться - сигнал все одно буде отриманий. Головне - якість реагування і швидкість. Сигнал про те, що на охороняємому об'єкті відбулося проникнення, сьогодні можна отримати навіть на свій мобільний телефон. Головне - хто і коли прибуде, щоб відреагувати на цю подію (найкраще це зроблять ті, у кого найширша мережа реагування), і які повноваження мають ті люди, які приїдуть на сигнал тривоги", - сказав Кіфорук.

За його словами, якщо квартира обладнана сигналізацією з підключенням на пульт централізованої охорони Поліції охорони, то час приїзду наряду після отримання сигналу становить до 5 хвилин. Крім того, співробітники Поліції охорони мають владні повноваження щодо затримання зловмисника на місці злочину.

Загалом на сьогодні в Україні охорону помешкань громадян та інших об'єктів здійснює 674 нарядів груп затримання Поліції охорони. За допомогою 54 пунктів централізованого спостереження охороняється 118 тисяч об'єктів різних форм власності і близько 165 тисяч квартир, приватних будинків та інших приміщень з особистим майном громадян.

Як повідомив Будник, нині Поліція охорони разом з територіальними підрозділами Національної поліції з метою протидії квартирним крадіжкам проводить соціальну акцію "Квартира під охорону-2016". Акція триває з 15 по 29 лютого і передбачає 50% знижку на монтажні роботи з обладнання помешкання засобами сигналізації. Учасникам АТО таку послугу пропонують із 75-відсотковою знижкою. 

За словами Будника, щомісяця до централізованих систем спостереження підключають до 2 тисяч квартир. За період аналогічної соціальної акції, яка проходила влітку минулого року, їх кількість становила 6 тисяч, а загалом за минулий рік під охорону Поліції охорони було залучено близько 26 тисяч помешкань громадян. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-