Як запобігти раку. Поради лікарів

Як запобігти раку. Поради лікарів

Укрінформ
Регулярні обстеження дають змоги знизити ризики захворювання на онкологію та виявити рак на ранній стадії. 

Про це заявила у четвер на прес-конференціі в Укрінформі з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку доктор медичних наук, завідувач відділення Національного інституту раку Ірина Крячок.

"Кожна жінка повинна раз на рік проходити профілактичний огляд у гінеколога, який має виконувати так званий ПАП-тест, направлений на виявлення раку шийки матки. Після 50 років жінки, які не входять у групу ризику, повинні раз на два роки робити мамографію. Жінки, які знаходяться в групі ризику, тобто мають фіброаденоми, повинні робити це раз на рік. Жінки та чоловіки, старші за 50 років, повинні зробити колоноскопію, щоб на ранніх етапах виявити рак кишківника. Чоловіки, старші за 50 років, маютьі раз на рік робити аналіз на простато-специфічний антиген (ПСА-загальний). Це той мінімум, який повинен виконуватися усіма", - сказала  Крячок.

Також, за її словами, раз на рік кожній людині обов'язково потрібно проходити так зване профілактиче обстеження, яке включає загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, УЗД органів черевної порожнини та флюографію.

"Ось ці прості процедури не коштують надто дорого. Це доступно на будь-якому рівні, навіть на рівні кожної районної лікарні", - наголосила фахівець.

Лікар зазначила, що злоякісні новоутворення - складні захворювання, причини яких закладені на молекулярному, генетичному рівні. Але 40% причин, які викликають рак, криються у способі життя і залежать від самого пацієнта. Це тютюнопаління, зловживання алкоголем, нераціональне харчування, надмірна вага, ожиріння, а також хронічні інфекції.

"Доведена канцерогенна роль вірусів гепатиту В та С, деяких вірусів папіломи людини, хелікобактер пілорі, які викликають гастрити,", - сказала Крячок.

Лікарі радять звернутися до медичних установ також і за наявності наступних симптомів: загальна слабкість, втомлюваність, немотивована лихоманка, немотивоване зниження ваги, поява ущільнень на шкірі, молочній залозі.

За словами фахівців, на сьогодні в Україні чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, шлунка, простати. У жінок найчастіше виявляють рак молочної залози та органів репродуктивної системи.

"Ці патології сьогодні лідирують в загальному онкоепідеміологічному процесі. Їх виявити нескладно і лікуються вони дуже добре. Це справа не тільки онкологів, лікарів загальної практики, а й кожного громадянина, який турбується про своє здоров'я", - зазначила на прес-конференції співробітник науково-дослідного відділення епідеміології раку НІР Зінаїда Федоренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-