Школа для «каталізаторів змін»

Школа для «каталізаторів змін»

Укрінформ
Скільки разів нам доводилось чути «А що я можу один?», «Від мене нічого не залежить», «Нас мало, влада нас ігнорує…» Таких настроїв у суспільстві ще чимало. І в той же час усі прагнуть (і вимагають від влади) змін.

Але є люди, які мислять інакше. Які не погоджуються з тим, що вони лише «гвинтики» і мають просто змиритися з життям. Які народжують ідеї, котрі хтось вважає фантастичними й неможливими, і штовхають ті ідеї, навіть якщо їх називають «божевільними», диваками чи місцевими Сізіфами.

Саме для підтримки й навчання таких людей громадська організація «Центр громадянських ініціатив» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» організувала проект «Енергія Євромайдану – в малі громади. Центральна Україна». Проект, який реалізовує ГО «ЦеГрІн» (як вони самі себе називають), розпочався у жовтні минулого року. Близько 30 осіб пройшли спеціальні навчання і разом з експертами проекту розпочали втілювати свої ідеї.

Сьогодні на підсумковій конференції ці слухачі, або, як їх назвав голова Центру громадянських ініціатив Віталій Загайний, «каталізатори змін», одержали сертифікати про пройдений курс навчання. Але всі вони вважають, що це не завершення програми, а лише початок наступних цікавих і потрібних перетворень у їхньому місті, селищі, селі.

Як ефективно втілити соціальний проект у маленькому місті? Як у селищі запровадити сучасні технології сортування сміття? Чи ефективною буде бізнес-школа в Козятині на Вінниччині? Як замість фітнес-центру створити природний «Маршрут здоров’я» на Черкащині?

Активісти Вінницької, Житомирської, Полтавської, Кіровоградської та Черкаської областей нині реалізовують подібні міні-проекти для розвитку своїх громад. Ініціативи дуже цікаві та різноманітні: патріотичний фестиваль, розвиваючі заняття для дітей, маршрут здоров’я, національно-патріотичний літній табір, допомога переселенцям у пошуку роботи, курси української мови для державних службовців та багато іншого. Усі проекти впроваджуються в невеликих містечках та селах. Автори ініціатив – небайдужі мешканці з різних регіонів Центральної України, серед яких соціальні працівники, лікарі, вчителі, журналісти, юристи. Усі вони хочуть зробити своє місто чи село кращим, вирішити нагальні проблеми, згуртувати та активізувати свою громаду.

Віктор Камлук із Житомира розповів, що в місті з наступного місяця має розпочати роботу бізнес-інкубатор соціальних проектів учасників АТО. Колишні бійці, що повернулися зі Сходу, та члени їх сімей, волонтери та інші небайдужі громадяни, які прагнуть самореалізації та змін на краще у своєму місті, вчитимуться створювати соціальні підприємства. Адже саме ідею соціального підприємництва вони розглядають як успішну модель соціальної адаптації для військовослужбовців – учасників АТО, і для забезпечення фінансової незалежності, стабільності та зростання достатку житомирян і країни загалом. У Черкасах Марія Кудимець з сімома такими ж, як вона, активістами, вже працюють за проектом «Соціальна реабілітація людей з інвалідністю». Вони організували спортивно-оздоровчу діяльність таких людей, серед яких, до речі, є й учасники АТО, у водному середовищі, орендуючи басейн та залучаючи до проекту фізреабілітологів, а потім, вийшовши за межі спортивних заходів, стали збиратись на спільні відзначення свят зі своїми «підопічними», зокрема новорічних та різдвяних. Керівник громадської організації «Територія добра» Людмила Кудимець з Козятина Вінницької області не лише підготувала й «запускає» проект школи громадянського активіста, а й предметно співпрацює з міською владою, яка виділила для цієї школи спеціальне приміщення.

А слухач попереднього курсу проекту трускавчанин Святослав Грабовський пишається тим, що після наполегливих дій його ініціативної групи депутати міської ради Трускавця прийняли рішення про обов’язкове поіменне голосування на сесіях. Більше того – співпраця їхньої групи з депутатами рад різних рівнів мала й загальноукраїнський результат, парламент нещодавно прийняв закон про обов’язкове персональне голосування депутатів місцевих рад.

Проект «Енергія Євромайдану– в малі громади» засвідчує, що немає «маленьких людей», а є потужна сила ентузіастів, які гуртують цілу громаду. Світ рухають ініціативні «диваки», а наполегливість навіть для Сізіфа може увінчатися звершеною справою.

Василь Очеретяний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-