МІП: 26 лютого має стати Днем кримського опору російської окупації

МІП: 26 лютого має стати Днем кримського опору російської окупації

Укрінформ
Міністерство інформаційної політики України виступило ініціатором того, щоб оголосити 26 лютого - Днем кримського опору російської окупації.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

"Місяць тому ми почали процедуру введення в календарі офіційних дат України від 26 лютого як Дня кримського опору російської окупації", - повідомила Джеппар.

За її словами, процедура узгодження даного питання триватиме ще кілька тижнів і у середині лютого буде відомо, чи здійсниться ця ініціатива.

Під цю дату, розповіла Джеппар, планується проведення форуму "Крим - це Україна. Два роки окупації".

Крім того, на телеканалі АТR і продакшн-студії "Фільджан" буде зніматися фільм про кримський опір, "який покаже всю хроніку окупації Криму і розвіє міф про те, що кримського опору не було". "Він був і досі триває", - заявила Джеппар.

За словами радника міністра інформполітики, про факти кримського опору окупації свідчить насамперед мітинг, що проходив біля стін кримського парламенту 26 лютого 2014 року.

Крім того, вважає вона, "опір - це всі мітинги, які відбулися після лютого 2014 року, а також публічні заяви, пости і лайки у соцмережах на підтримку України. Це бойкот референдуму за російський Крим, відмова від будь-якого діалогу з органами влади в Криму, відмова від російського паспорта, без якого нормальне життя в Криму неможливе. Це звільнення з держслужби російської, відхід з проросійського колективу, відмова надягати георгіївську стрічку на шкільних заходах і відмова вивішувати російський прапор з портретом Путіна у крисьмкотатарських класах. Це відмова співати гімн РФ. Це - жовто-блакитні кольори на важливих подіях: днях народження, весіллях, вечірках, на одязі і навіть манікюр і аксесуарах. Це - український гімн на рингтоні мобільного та еміграція з Криму на знак неприйняття окупації. Це зіпсовані фарбою портрети Путіна в Криму і прапор України на маяку в Ялті. Це салюти у новорічну ніч за київським часом і максимальне збереження українських номерних знаків на автомобілях. Це квіти і українські прапори біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Сімферополі на День незалежності і перегляд українських телеканалів через супутник. Це молитви за Україну та фрідом-тури на материк".

Все це, вважає Джеппар, свідчення того, що ненасильницький спротив російської окупації триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-