Сергій Томіленко, виконувач обов'язків голови Національної спілки журналістів України
Польська журналістика зубастіша за українську
Інтерв'ю 01.02.2016 10:00

- Сьогодні ми спільно шукаємо шляхи, як діяти і реагувати на події в часи інформаційної війни, інформаційної агресії, і це є темою наших дискусій під час медіафорумів. Але важливо, і ми говоримо про те, що в Польщі є стабільний інформаційний простір, і в ньому великий вплив відіграють професійні стандарти, позиція журналіста. Тут порядок денний ЗМІ самостійно формують професійні журналісти. В Україні порядок денний ЗМІ часто формує засновник, власник ЗМІ, і не завжди журналісти повністю можуть відстоювати редакційну політику. У нас вони можуть бути незалежними в окремих темах, але можуть бути й теми, які є чутливими до засновників, власників, держави тощо.

Враження від знайомства з польськими медіа і від того, як вони організовані такі: вплив журналістів і рівень професійних стандартів є вищим і має глибші традиції, ніж в Україні.

В Україні ми постійно говоримо, що формуємося, шукаємо свій шлях, підходи, а тут - стабільна журналістика. Водночас, вона дуже активна, дуже зубата і ключовий, як на мене, аспект - що тут доволі органічно знаходять спільну мову журналісти різних поколінь. В Україні більшою мірою спостерігаємо, що молодь не знаходить спільної мови, або ж не шукає її з журналістами старшого віку, а журналісти старшого віку теж її  не шукають.

- Під час свого виступу ви торкнулися важливих моментів підтримки польськими журналістами України під час інформаційної війни, яка ведеться проти нашої держави. Як це проявляється?

- Ця підтримка, з одного боку, проявляється в реалізації певних видів допомоги журналістам, які постраждали на передовій у період Майдану, війни на Донбасі. Йдеться про лікування постраждалих журналістів, до чого долучилася Асоціація польських журналістів. Крім прямої матеріальної підтримки, відбувається підтримка професійних стандартів через проведення професійного конкурсу.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-