Громадяни звертаються по держпідтримку для фермерських господарств - Урядовий контактний центр

Громадяни звертаються по держпідтримку для фермерських господарств - Урядовий контактний центр

Укрінформ
У більшості розвинутих країн світу аграрний сектор віднесений до найбільш стратегічно важливих галузей економіки, а державне субсидування є усталеною формою фінансової підтримки виробників сільськогосподарської продукції. 

Експерти зазначають, що державні субсидії сільгоспвиробникам у зарубіжних країнах, як правило, надаються не з метою нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, а заради підтримки доходів фермерів на відповідному рівні, розвитку інфраструктури, дотримання екологічних вимог, збереження родючості грунтів тощо. Агропромисловий комплекс України дає близько 9-13 відсотків валової доданої вартості країни, є одним з основних бюджетоутворюючих секторів національної економіки, частка якого у зведеному бюджеті країни за останні роки становить в середньому 20 відсотків, а у товарній структурі експорту – понад чверть, забезпечуючи перше місце на світовому ринку олії соняшникової, друге місце – за експортом зернових (без рису).

Водночас майже половина валової продукції сільського господарства сьогодні виробляється в господарствах населення. За словами Міністра аграрної політики Олексія Павленка, одним із пріоритетів Мінагрополітики є підтримка індивідуальних, малих та середніх сільгоспвиробників. Для забезпечення належних умов їх розвитку необхідним є впровадження ряду змін до законодавства, зокрема створення передумов для трансформації особистих селянських господарств у повноцінних учасників аграрних відносин.

До Податкового кодексу України внесено зміни, якими передбачається застосування до 1 січня 2017 року спеціального режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарським підприємством з пропорцією 75 відсотків сплата в бюджет, 25 відсотків – на спецрахунок для власного використання; скасування спецрежиму з 1 січня 2017 року; скасування з 1 січня 2016 року особливостей оподаткування ПДВ при постачанні зернових та технічних культур, в результаті чого всі платники, які будуть експортувати зерно, матимуть право на бюджетне відшкодування ПДВ. Зазначені зміни, на думку аграріїв, призведуть до погіршення фінансового стану сільськогосподарських підприємств.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), упродовж 2015 року та з початку 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло чимало звернень громадян щодо державних механізмів підтримки фермерських господарств.

Так, заявників турбували питання продовження дії державних програм щодо отримання грошової дотації за збереження та утримання молодняку великої рогатої худоби, придбання установки індивідуального доїння, отримання комбікорму, який сільська рада надавала для підтримки годування великої рогатої худоби. Також громадяни просили надати роз’яснення, чи планують надавати пільгові кредити для фермерів, або створювати спеціальні фінансові сільськогосподарські фонди. Звернення надходили з різних регіонів країни.

Наприклад, жителька с. Куцівка Смілянського району Черкаської області звернулася з питання отримання доїльного апарату на пільговій основі. Жінка повідомила, що має у власному господарстві 4 корови, вартість доїльного апарату становить 5 200 грн, і вона не має матеріальної можливості придбати доїльний апарат самостійно.

Мати трьох дітей з с. Зірка Баранівського району Житомирської області розповіла фахівцям Центру, що бажає займатися фермерським господарством. У зв’язку з цим просила надати роз'яснення, чи має вона право на отримання державної допомоги для ведення господарства, якщо так, то які дії необхідно вчинити для вирішення цього питання.

Заявник, який мешкає у селі Різниківка Артемівського району Донецької області, вирощує овочі та має у господарстві 10 голів великої рогатої худоби. Чоловік просив сприяння в отриманні пільгового кредиту з метою закупівлі матеріалів для будівництва приміщення для тварин, а також придбання сільськогосподарської техніки. З даного питання звертався до голови Різниківської сільської ради, проте отримав відмову. Сподівається на допомогу у вирішенні питання від урядової "гарячої лінії".

А житель с. Андріївка Буського району Львівської області потребував роз’яснення, до якого банку можна звернутись для оформлення кредиту з більш вигідними умовами сплати відсотків за користування, або до якого фонду, який займається фінансуванням малих фермерських господарств.

Заявник з м. Луцьк звернувся з проханням надати державну підтримку у створенні фермерського господарства з вирощування індичачого м'яса спільно з ізраїльською фірмою на території Волинської області.

Усі зазначені звернення були ретельно опрацьовані фахівцями Центру, на частину з них надані роз’яснення безпосередньо по телефону заявникам, інші надіслані відповідним органам виконавчої влади для реагування.

За період з 22 по 28 січня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 91 тисяча 495 дзвінків, а також 860 громадян звернулися через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-